Thursday, October 25, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahim


     Tau tak 'kipas aircond' yang dipasang kat luar bangunan tu? Bentuk dia yang macam kotak tu. Aku teringat sewaktu form 1 dulu, ada satu 'kipas aircond' kat sekolah aku ni selalu menitis air. Tik tik tik. Simen kat bawah tu basah, tapi tak de la sampai banjir. Air menitik sikit-sikit je pun.

     Bila aku perhatikan betul-betul, kawasan simen yang terkena titisan air tersebut retak. Retak kecik. Memang titisan air tersebut betul-betul kena pada titik retak tersebut. Wah lau. Berapa lama dah air menitis ni??

     Mula-mula retakan tersebut hanya satu titik je. Makin lama makin besar. Jadi satu bentuk bulat. Lepas tu terus nampak garis retak memanjang keluar dari bulatan tersebut. Memanjang......sampai satu kawasan besar simen tersebut retak.

     Seingat aku, bila dah form 3 baru seluruh kawasan simen tersebut retak dengan keadaan yang sangat teruk. Macam 'catastrophe' pulak. Macam baru lepas gempa bumi. Aku tak 'exaggerate' ni. Tak tipu. Betul. Memang jahanam betul kawasan tu. Air menitis tu tak kuat pun, tapi untuk satu periode masa yang lama, perh...simen yang keqaih (keras) tu pun boleh jahanam.

     Kekuatan titisan air tersebut tidak diukur pada magnitud ketumpatan (density) air, bukannya pada daya graviti (gravity force) air, tapi pada frequency air tersebut. Ini yang 'kita' panggil sebagai tsabat (teguh).

     Frequency = 1/period.


     Aku ada kenal beberapa ikhwah yang sangat hebat. Hebat dari sudut pengetahuan dan leadership qualities. Aku ingat mereka ni dulu paling banyak menyumbang idea yang sangat bernas sewaktu awal-awal aku terjebak dengan dakwah kampus. Setiap kali dalam usrah, mereka ni memang 'star' habis.

     Tapi hari ni, aku tak tau dah 'whereabout' diorang ni. Futur, tak tahan, lalu keluar usrah. Focus kat study (kata mereka). Allah uji mereka dengan period yang singkat, hanya beberapa tahun, tapi.....entah lah. Aku tak nak sambung. Sedih jugak sebenarnya. Dan pastinya Allah lebih mengetahui. Aku tak kata tindakan diorang salah atau berdosa. Sekali lagi, diri mereka sendiri dan Allah lebih mengetahui.

     Banyak jugak kan kita dengar cerita pasal pakcik-pakcik yang suatu ketika dulu qowiy (literally: kuat), sekarang ni entah ke mana mereka. Sekali lagi, jangan memandang rendah mereka. Aku tak salahkan sesiapa. Diorang dan Allah lebih mengetahui.





     Itulah sunnatullah di jalan dakwah. We will never know what will happen. Dua perkara sahaja yang akan berlaku kepada mereka yang istqomah. Dua perkara sahaja.

     Iaitu; samaada kita menang atau mati syahid. Jangan hilang fokus. Jangan mudah mengalah. Ingat dua perkara ni.

     Sebenarnya, mereka yang 'qowiyy' dan 'star' di jalan dakwah ialah mereka yang istiqomah.




Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu.
[hadits riwayat Bukhari & Muslim]


Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.
[hadits riwayat Bukhari & Muslim]





Wallaahu'alam bis sowab. Ya Allah tetapkanlah hati kami pada jalan ini. Ya Allah, ya Allah.


p/s: eid mubarak. selamat hari raya eid adha. selamat raya korban. Ingat korban, ingat kata-kata asy-syahid hasan al-banna, "maka bersiaplah untuk berkorban, sebab apa yang kalian miliki akan musnah dan apa yang di sisi Allah akan kekal"

Posted by Posted by zabed at 8:01 AM
Categories:

0 comments  

Friday, October 19, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Mula-mula aku ingat terjun dari angkasa ni adalah benda biasa, orang selalu buat ke etc. Jadi aku sebenarnya tak berapa nak heran sangat bila si Felix ni nak buat terjunan dari angkasa.

     Tapi pada satu malam ni aku tak boleh nak tidur. Banyak kali dah menguap tapi bila setiap kali pejam mata je, beberapa minit lepas tu tiba-tiba aku jadi segar pulak. Tension jugak sebenarnya. Haha. Nak tidur, tapi tak boleh tidur. Kalau term 9gag, 'scumbag brain'.

     Last-last aku bukak laptop online facebook, perasan ada orang post link 'Felix LIVE jump'. Live broadcast? Aku ingat mamat ni dah lompat dah. Rezeki aku lah ni. Alhamdulillah. Pastu aku pegi masak meggi, kononnya nak tengok sambil makan. Perut kenyang + tv show membosankan = ultimate mengantuk.

     Setengah jam sebelum Felix melompat, aku tak sentuh langsung meggi yang aku masak tu. Berdebar yang teramat. Saspen gila. Entah lah aku pun tak tau nak cakap camana tapi rasanya sapa-sapa yang ada tengok LIVE malam tu mesti faham perasaan aku. LIVE ye, bukan tengok selepas dia dah lompat. Lain feeling dia bro.

    Mata tak berkelip. Tapak tangan berpeluh-peluh. Meggi dah sejuk pun aku tak hirau. Jantung, woaaah I can feel you man *dup dap dup dap*. Itu baru aku yang tengok 128,000 kaki jauh dari tempat terjun tu. Mamat Felix tu? Woahhh. Aku tak tau la camana. Mesti perasaan dia sangat la membuak-buak gila.

     Meggi tu aku makan bila dia dah start terjun, sebab lama sangat dia terjun. Haha. Alhadmdulillah, sampai jugak dengan selamat. Orang pertama yang approach mamat tu ialah photographer. Boleh blah jugak lah kan. Lepas dia terjun, aku pulak yang rasa lega. Tak pasal-pasal. Yang penting, aku dah tak pandang remeh dah dekat orang-orang yang nak pecah rekod terjun dari angkasa ni (at the edge of space).

     Lu tak yah cakap banyak la kalau kilija apa pun tak mau buat.








"Engkau tak mendapatkan rahsia perjuangan dari buku-buku dan kata orang. Tapi dari pahit getir perjuangan."

[quoted from PKS Piyungan website]




Posted by Posted by zabed at 5:20 AM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>