Sunday, August 25, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Minggu lepas aku pergi walimah seorang akh. Walimah tu perkara biasa, cuma yang special-nya (bagi aku), bapak kepada isteri atau zaujah dia tu merupakan seorang legend dalam dunia 'oil and gas' malaysia. Nama bapak dia agak terkenal dalam dunia ni. Let's call him...Encik A.

     Aku sendiri pun tak pernah jumpa atau terlihat Encik A ni kat mana-mana. Tapi kadang-kadang tu kisah tentang beliau ni orang akan cerita-cerita. Encik A ni seorang yang mempunyai kedudukan atau position yang tinggi dalam salah sebuah syarikat konsultan oil and gas di malaysia. Aku tak tau nak describe macam mana, untuk orang yang berada di position beliau, gaji sebulan dia........wow. Beyond my expectation. Top management punya orang.

     Walaupun orang yang berpangkat tinggi, tapi orang selalu cerita yang dia ni selaaaaalu tolong orang. Aku tak tau la Encik A ni tolong apa, tapi terlalu ramai orang terhutang budi dengan dia sehinggakan ramai orang ingat nama dia. Orang kampung dia ka, orang sejiran dia di KL ka, orang ofis ka, orang ex-ofis dia ka, semua cerita yang baik-baik saja pasal dia.

     Alhamdulillah, minggu lepas Allah pertemukan aku dengan hamba Allah ini. Ternyata......wow....walaupun orang-orang selalu describe pasal encik A ni....beyond my expectation. Kebaikan melebihi dari rumours. Sangat peramah, sangat murah dengan senyuman, energetic, mesra dengan orang muda. Gaya dia pun sederhana, tak melebih-lebih. Dia sendiri jadi tok kadi pada malam tu. Wow. Perangai dia sebijik macam perangai-perangai 'pakcik-pakcik kita' yang sentiasa 'muda'.

     Pasaipa aku tulis pasal Encik A ni? Sebab setahu aku.....encik A ni bukan 'pakcik kita' (wallaahu'alam mungkin beliau dalam proses ke, atau berkenalan dengan mana2 pakcik kita ka, etc).

     Bagi kita, tanpa tarbiyah atau usrah, entah ke mana-mana la kita hari ni. Entah pebende la kita buat hari ni. Syok sendiri dengan dunia yang disangka luas, sedangkan hanya sebutir pasir saja (malah lebih kecik lagi) dengan 'arasy Allah.


     Sedangkan pakcik A ni, walupun tak join usrah (let's consider him so), tapi tetap dia mempunyai ciri-ciri seorang 'akh'. Reminds me of kata-kata hasan al-banna:


Kam minna, wa laisa fiina. 
Wa kam fiina, wa laisa minna.

Berapa banyak orang dari kita, tetapi tidak bersama kita.
Dan berapa banyak yang bersama kita, tetapi tidak termasuk dalam golongan kita.


     Ruginya ikhwah hari ni, bila tarbiyah dan kehidupan sebenar dipisahkan (dualisme). Ruginya ikhwah hari ni, bila fikrah kita hanya bermain-main dalam buku-buku fikrah dan dauroh-dauroh sahaja.

     Ruginya ikhwah malaysia hari ni, bila ikhwah kita di mesir sedang menunggu syahid. Dan 'jelmaan' (embodiment) tarbiyah itu jelas kelihatan pada mereka, bukan kita. Astaghfirullah.

      Yang paling utama, teguran ini khusus untuk aku sendiri.


O you who believe, your riches and your children must not divert you from the remembrance of Allah. And those who do that are the losers.

[al-munaafiqun (63): 9]


Caption: suasana berbuka di masjid bagian, kuching.



Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 3:21 AM
Categories:

0 comments  

Saturday, August 10, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Lebih kurang 2 bulan jugak lah aku cari kerja dulu. Dan aku hanya pergi interview company-company yang aku minat saja. Yang tak minat, terus aku reject awal-awal. Memang belagak betui time tu.

     Tapi setiap kali pergi interview yang company aku nak, mesti aku banyak mengarut. Bila mengarut hang tau-tau je la, memang tak dapat la jawabnya. Pergi interview, pastu kantoi. Berkali-kali pulak tu. Time tu morale spirit memang jatuh banyak. Hilang confident kawe dibuatnya.

     Sampai la pada satu petang ni dapat email dari satu company ni. Tengok job scope dan website dia, kerja ni banyak main benda-benda offshore. Naqib awal-awal lagi dah warning (walaupun nada main-main, tapi aku tau dia serius), jangan apply kerja-kerja yang membabitkan offshore ni sebab takut ganggu kerja-kerja tarbiyah.

      Dalam keadaan morale spirit yang rendah (boleh kata desperate nak kerja jugak), aku pun akhirnya reply email tersebut untuk hadir interview. Aku datang interview kerja ni bukan sebab nak kerja pun, tapi sebab nak tambah pengalaman interview.

     Tup tup satu malam sebelum hari interview, seorang akh mintak tolong untuk bawak usrah dia. Mula-mula rasa keberatan jugak, tapi tibai je la. Haha. Ditakdirkan, usrah habis lambat gila (walaupun dah bagitau budak-budak ni yang aku ada interview esok pagi). Pukul 1 dah, start enjin vroom laju balik rumah. Nak dijadikan cerita, jam sangat teruk sebab ada accident + maintenance jalan raya. 

     Pukul 2.30 pagi jugak la sampai rumah. Satu benda pun tak study untuk interview esok. Nak study, mata dah berat pastu nak kena bangun awal lagi. Time tu pikir, lantak lah apa nak jadi pun esok. Kalau kena tanya pelik-pelik, memang 'sitting duck' la jawabnya.

     Alhamdulillah, first stage interview memang smooth. Soalan dia tanya pun benda-benda asas saja. Sampailah dia tanya,

"Kerja kami ni banyak buat kerja-kerja di pelantar minyak. Awak sanggup ke kena hantar ke site sampai berbulan-bulan?"

     Dengan jujur aku jawab,

"Kalau kena hantar jauh-jauh sampai berbulan-bulan ni saya susah sikit. Saya ada banyak komitmen lain bla bla bla"


     Time tu aku nampak dengan jelas riak wajah dia yang berbunyi, "ah sudah. Budak ni dah tak boleh gi dah ni. Out dah ni". Aku memang pasrah, sebab niat aku hanya nak tambah pengalaman interview saja. Lepas tu dia sambung cerita-cerita sikit, pastu habis.

     On the way balik rumah, petang tu jugak dapat call dari diorang yang kata aku dah diterima untuk bekerja. Aik..........awal-awal lagi aku dah cakap yang aku tak boleh kerja macam diorang tapi diterima jugak. Balik rumah, solat istikhoroh, tunggu 1-2 hari untuk fikir masak-masak. Akhirnya, aku terima jugak kerja tersebut. Alhamdulillah, hampir setahun dah.

     Tapi perkara yang merisaukan naqib aku tu memang menjadi kenyataan lah. Memang mengganggu kerja tarbiyah. Dah 2 bulan berturut dah usrah secara skype (memang tak feel langsung). Kadang-kadang tu aku terasa seperti Allah sedang 'menapis' aku (asalnya nak guna perkataan 'singkir', tapi bunyinya macam negatif sangat la pulak). Astaghfirullah.

     Tapi bila ingat balik rentetan peristiwa camana aku dapat kerja ni, memang betul-betul terasa seperti Allah yang 'guide' aku all the way sampai dapat kerja. Terasa sangat mudah dapat kerja ni walau hati tak suka pada awalnya. Sedangkan preparation untuk interview-interview sebelum ni bagai nak rak aku study betul-betul. Reminds me of this aayah:


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu. Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.

Allah tahu, sedang kamu tak tahu.

[al-baqoroh (2): 216]


      Mungkin Allah murka dengan aku sehinggakan aku terasa seperti disingkir, tapi yang sebenarnya rahmat Allah itu jauh lebih luas dari kemurkaanNya. Satu benda yang aku belajar yang betul-betul terkesan kat hati ni melalui peristiwa ni: 

samada aku nak biar fikrah islam itu hanya bermain-main di kepala, atau aku bumikan fikrah itu sendiri sehinggakan wujud 'tanaman' yang lain. It's either sink or swim.

     Zaman belajar boleh lagi nak ikut jalan yang ketiga. Zaman kerja? Ada dua jalan je bro. Kiri atau kanan, itu saja. 

     Kadang-kadang tarbiyah dari Allah itu boleh jadi sangat pahit, tapi ia berkesan sangat kuat di hati. Tarbiyah dari Allah, bukannya sesuatu yang hang boleh dapat dari naqib atau daurah semata-mata. Alhamdulillah, sebenarnya aku bersyukur gila dengan kerja sekarang. Terlalu banyak benda yang aku belajar melalui medan-medan yang tak pernah terfikir pun untuk masuk sebelum ni. Kesimpulannya sama saja; tarbiyah islam tetap relevan di mana-mana dan di waktu apa pun.



     Pengajaran post ni? Laa taqnatu min rohmatillah. 


Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

[az-zumar (39): 53]


     Doakan agar aku (dan kita semua) agar terus tsabat. Tiada yang kekal melainkan Allah.






                                      *************

"Ana tak akan respek antum selagi antum tidak bekerja dan tidak berkahwin lagi"
[mafhum kata-kata UAO]


     Aisehman. Nak kena lalu fasa berkahwin pulak *garu kepala*



Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 5:42 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>