Sunday, August 25, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Minggu lepas aku pergi walimah seorang akh. Walimah tu perkara biasa, cuma yang special-nya (bagi aku), bapak kepada isteri atau zaujah dia tu merupakan seorang legend dalam dunia 'oil and gas' malaysia. Nama bapak dia agak terkenal dalam dunia ni. Let's call him...Encik A.

     Aku sendiri pun tak pernah jumpa atau terlihat Encik A ni kat mana-mana. Tapi kadang-kadang tu kisah tentang beliau ni orang akan cerita-cerita. Encik A ni seorang yang mempunyai kedudukan atau position yang tinggi dalam salah sebuah syarikat konsultan oil and gas di malaysia. Aku tak tau nak describe macam mana, untuk orang yang berada di position beliau, gaji sebulan dia........wow. Beyond my expectation. Top management punya orang.

     Walaupun orang yang berpangkat tinggi, tapi orang selalu cerita yang dia ni selaaaaalu tolong orang. Aku tak tau la Encik A ni tolong apa, tapi terlalu ramai orang terhutang budi dengan dia sehinggakan ramai orang ingat nama dia. Orang kampung dia ka, orang sejiran dia di KL ka, orang ofis ka, orang ex-ofis dia ka, semua cerita yang baik-baik saja pasal dia.

     Alhamdulillah, minggu lepas Allah pertemukan aku dengan hamba Allah ini. Ternyata......wow....walaupun orang-orang selalu describe pasal encik A ni....beyond my expectation. Kebaikan melebihi dari rumours. Sangat peramah, sangat murah dengan senyuman, energetic, mesra dengan orang muda. Gaya dia pun sederhana, tak melebih-lebih. Dia sendiri jadi tok kadi pada malam tu. Wow. Perangai dia sebijik macam perangai-perangai 'pakcik-pakcik kita' yang sentiasa 'muda'.

     Pasaipa aku tulis pasal Encik A ni? Sebab setahu aku.....encik A ni bukan 'pakcik kita' (wallaahu'alam mungkin beliau dalam proses ke, atau berkenalan dengan mana2 pakcik kita ka, etc).

     Bagi kita, tanpa tarbiyah atau usrah, entah ke mana-mana la kita hari ni. Entah pebende la kita buat hari ni. Syok sendiri dengan dunia yang disangka luas, sedangkan hanya sebutir pasir saja (malah lebih kecik lagi) dengan 'arasy Allah.


     Sedangkan pakcik A ni, walupun tak join usrah (let's consider him so), tapi tetap dia mempunyai ciri-ciri seorang 'akh'. Reminds me of kata-kata hasan al-banna:


Kam minna, wa laisa fiina. 
Wa kam fiina, wa laisa minna.

Berapa banyak orang dari kita, tetapi tidak bersama kita.
Dan berapa banyak yang bersama kita, tetapi tidak termasuk dalam golongan kita.


     Ruginya ikhwah hari ni, bila tarbiyah dan kehidupan sebenar dipisahkan (dualisme). Ruginya ikhwah hari ni, bila fikrah kita hanya bermain-main dalam buku-buku fikrah dan dauroh-dauroh sahaja.

     Ruginya ikhwah malaysia hari ni, bila ikhwah kita di mesir sedang menunggu syahid. Dan 'jelmaan' (embodiment) tarbiyah itu jelas kelihatan pada mereka, bukan kita. Astaghfirullah.

      Yang paling utama, teguran ini khusus untuk aku sendiri.


O you who believe, your riches and your children must not divert you from the remembrance of Allah. And those who do that are the losers.

[al-munaafiqun (63): 9]


Caption: suasana berbuka di masjid bagian, kuching.



Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 3:21 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>