Friday, December 14, 2012


Bismillahirrahmaanirrahiim


     Dalam suatu mukhayyam (camping), seorang akh (bro) ditugaskan untuk bertolak ke campsite terlebih dahulu untuk 'cop tempat' pada waktu malam. Mungkin agak ekstrim sikit kena panjat time malam-malam, tapi nak tak nak diorang kena jugak untuk 'cop tempat' sebab tempat camping agak terhad. Lambat nasib ah.

     Pada mulanya akh ni agak berat hati untuk pergi, pasal esok adik dia konvo. Perjalanan dari pintu masuk ke camp site mengambil masa 3 jam ye, bukannya 10-20 minit. 3 JAM BRO! Pening memikir, akhirnya akh ni call mak dia. Dia tanya mak, bila nak bertolak ke tempat konvo adik dia? Mak dia kata dalam pukul 10 pagi. Kalau camtu cantik, bertolak malam ni, esok pagi lepas subuh insya Allah sempat sampai rumah. Insya Allah.

     Dan mereka pun bertolak pada malam itu juga tepat pukul 12 malam. Panjat punya panjat, sampai pukul 6 pagi jugak. Elok-elok timing nak solat subuh. Habis solat subuh, mak kepada akh tadi call,


"Haris (bukan nama sebenar) ada mana ni? Haris balik awal sikit boleh tak? Sebab adik kamu kena ada kat sana dalam pukul 8. Kita pun kena ikut skali".


     Gulp!  Sebijik 'penampar' terkena. By the way, mak dia langsung tak tau yang anak dia ni ada dalam hutan. Akh ni tak bagitau sebab dah jadi kebiasaan. Biasa la anak laki, tak kena control sangat. Letak je phone, terus akh tadi bersiap-siap untuk balik pulak. Memang kalut gila la time tu. Kemudian akh tersebut berangkat pulang, keseorangan.

     Nak dijadikan cerita la pulak, akh tersebut sesat! Sesat hampir setengah jam. Ye lah, hari masih gelap lagi maa. Mana nampak sangat. Berharap pada torchlight saja, pastu sorang-sorang, ditambah lagi dalam keadaan tergesa-gesa. Memang cari pasal. Tapi alhamdulillah, akh tersebut berjaya cari jalan keluar jugak. Jam menunjukkan 6.40 am. Terus akh tersebut berlari turun ke pintu masuk (tempat parking kereta). Agak-agak berapa lama dia nak sampai kalau perjalanan biasa mengambil masa 2 jam?

     Berlari, berlari dan berlari, tak tau berapa lama dah dia berlari. Dalam kepala akh tersebut hanya memikirkan nak sampai ke campsite sebelum 7.15. Biarpun kaki dah ter-pele'ot banyak kali, dia tetap gagah lari menuruni bukit.

     Tiba-tiba, henset berbunyi. Argh! Mak aku call!


"Haris ada kat mana ni? Tak balik-balik lagi ni?"

"Err...Haris ada...ada.. kat...."


     Kemudian akh ni menceritakan situasi sebenar kepada mak dia. Mak dia terkejut besar, seolah-olah seperti anak dia ni telah melakukan jenayah besar pulak. Kerana terlalu terkejut, mak dia pass henset kepada ayah dia. Kali ni ayah dia pula bersuara,


"Haris, kamu dah besar. Kamu buatlah apa yang kamu rasa betul. *teettt teettt teettt* (bunyi handphone diletak)".


     Kedeboom! Check mate. Akh tersebut terlalu sedih dan akhirnya beliau berhenti terduduk. Tak terlarat untuk bangun melarikan diri. Nak menangis pun tak terkeluar air mata. In a shocking state. Jantung seperti berhenti. Papepun, ini cerita rekaan. Amik je la pengajaran.

     Hero di dunia dakwah dan tarbiyah, tapi macam...............bila di rumah. Semua orang jawab nak dakwah ahli keluarga sendiri, nak 'usrahkan' ahli keluarga sendiri. Kemudian ditanya kenapa nak dakwah ahli keluarga? Jawapan yang paling biasa didengar ialah sebab atas dasar kekeluargaan (ie pertalian darah, biological, keturunan, etc.)

     Saja nak jelaskan di sini, kita terasa dipanggil untuk dakwah ahli keluarga sendiri bukan kerana hubungan darah atau biologi, tetapi kita dakwah mereka atas dasar aqidah yang sama. The word is 'aqidah, bukan darah. Jangan letakkan kasta keluarga kita lebih bawah daripada 'aqidah.



Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

[At-Tahrim (66): 6]


Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 8:50 PM
Categories:

0 comments  

Bismillaahirrahmaanirrahiim







     Basic Offshore Safety Emergency Training (BOSET). Ada sesetengah negara panggil BOSIET (Basic Offshore Safety Induction Emergency Training). Kalau nak pergi offshore, kena amik training ni. Kira macam nak dapat lesen kereta, sebelum 'certified' untuk dapat lesen kena pergi training dulu. Best pergi BOSET ni, boleh main 'helicopter crash tenggelam masuk air'. Tengok la video kat atas ni kalau rajin, atau youtube boset/bosiet/huet.

     Kebanyakan yang training sekali ialah pakcik-pakcik. Tak ramai yang muda-muda baru grad. Sebelum pergi, kena buat medical check up dulu sebab training ni agak 'rough' (nak pergi pelantar tu lagi la 'rough', jadi training pun kena la 'rough'). Kesian jugak tengok pakcik-pakcik buat training ni, ada yang lagi tua dari bapak aku sendiri.

     Sewaktu training terjun 5 meter, ada sorang pakcik ni hidung dia berdarah selepas buat terjunan. Sebab impact yang kuat sewaktu terkena permukaan air (a.k.a surface tension), lalu ibu jari dia tercalar hidung dalam keadaan 'high speed'. Tangan dia tak cukup kuat untuk 'hold still' sewaktu terjun tu.

     Ada sorang lagi pakcik, entah camana entah kuku dia tercabut sewaktu training dalam air. Aku pun tak paham, mungkin dia terpukul mana-mana bahagian kolam tu kot. Berdarah jari dia. Aish, fragile sungguh.

     Sorang lagi pakcik, sewaktu training nak masuk lifeboat, badan dia tergolek 360 darjah. Lepas tergolek tu, dia terus senyap. Tak cakap apa. Macam trauma semacam.

     Orang muda je yang kekal cergas selepas training, rasa enjoy. Yang tua-tua, muka pucat dan kepenatan. Semua orang dah jelas beza orang tua dan orang muda, tapi bila aku sendiri nampak dengan jelas perbezaan orang tua dan orang muda, betul-betul aku terasa macam masa semakin suntuk.

     Asalnya nak tulis post ni kat blog KBG, tapi fikir-fikir balik, lebih baik post kat sini. Khas untuk mereka yang 'serius dalam DnT'.

     Kita orang muda. Kalau banyak bagi alasan, tunggulah sampai Allah bagi keputusan.



Alangkah baiknya sekiranya aku dahulu adalah tanah.

[An-naba' (78): 40]



Wallaahu'alam bis sowab

Posted by Posted by zabed at 6:45 PM
Categories:

0 comments  

Thursday, October 25, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahim


     Tau tak 'kipas aircond' yang dipasang kat luar bangunan tu? Bentuk dia yang macam kotak tu. Aku teringat sewaktu form 1 dulu, ada satu 'kipas aircond' kat sekolah aku ni selalu menitis air. Tik tik tik. Simen kat bawah tu basah, tapi tak de la sampai banjir. Air menitik sikit-sikit je pun.

     Bila aku perhatikan betul-betul, kawasan simen yang terkena titisan air tersebut retak. Retak kecik. Memang titisan air tersebut betul-betul kena pada titik retak tersebut. Wah lau. Berapa lama dah air menitis ni??

     Mula-mula retakan tersebut hanya satu titik je. Makin lama makin besar. Jadi satu bentuk bulat. Lepas tu terus nampak garis retak memanjang keluar dari bulatan tersebut. Memanjang......sampai satu kawasan besar simen tersebut retak.

     Seingat aku, bila dah form 3 baru seluruh kawasan simen tersebut retak dengan keadaan yang sangat teruk. Macam 'catastrophe' pulak. Macam baru lepas gempa bumi. Aku tak 'exaggerate' ni. Tak tipu. Betul. Memang jahanam betul kawasan tu. Air menitis tu tak kuat pun, tapi untuk satu periode masa yang lama, perh...simen yang keqaih (keras) tu pun boleh jahanam.

     Kekuatan titisan air tersebut tidak diukur pada magnitud ketumpatan (density) air, bukannya pada daya graviti (gravity force) air, tapi pada frequency air tersebut. Ini yang 'kita' panggil sebagai tsabat (teguh).

     Frequency = 1/period.


     Aku ada kenal beberapa ikhwah yang sangat hebat. Hebat dari sudut pengetahuan dan leadership qualities. Aku ingat mereka ni dulu paling banyak menyumbang idea yang sangat bernas sewaktu awal-awal aku terjebak dengan dakwah kampus. Setiap kali dalam usrah, mereka ni memang 'star' habis.

     Tapi hari ni, aku tak tau dah 'whereabout' diorang ni. Futur, tak tahan, lalu keluar usrah. Focus kat study (kata mereka). Allah uji mereka dengan period yang singkat, hanya beberapa tahun, tapi.....entah lah. Aku tak nak sambung. Sedih jugak sebenarnya. Dan pastinya Allah lebih mengetahui. Aku tak kata tindakan diorang salah atau berdosa. Sekali lagi, diri mereka sendiri dan Allah lebih mengetahui.

     Banyak jugak kan kita dengar cerita pasal pakcik-pakcik yang suatu ketika dulu qowiy (literally: kuat), sekarang ni entah ke mana mereka. Sekali lagi, jangan memandang rendah mereka. Aku tak salahkan sesiapa. Diorang dan Allah lebih mengetahui.





     Itulah sunnatullah di jalan dakwah. We will never know what will happen. Dua perkara sahaja yang akan berlaku kepada mereka yang istqomah. Dua perkara sahaja.

     Iaitu; samaada kita menang atau mati syahid. Jangan hilang fokus. Jangan mudah mengalah. Ingat dua perkara ni.

     Sebenarnya, mereka yang 'qowiyy' dan 'star' di jalan dakwah ialah mereka yang istiqomah.




Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu.
[hadits riwayat Bukhari & Muslim]


Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.
[hadits riwayat Bukhari & Muslim]





Wallaahu'alam bis sowab. Ya Allah tetapkanlah hati kami pada jalan ini. Ya Allah, ya Allah.


p/s: eid mubarak. selamat hari raya eid adha. selamat raya korban. Ingat korban, ingat kata-kata asy-syahid hasan al-banna, "maka bersiaplah untuk berkorban, sebab apa yang kalian miliki akan musnah dan apa yang di sisi Allah akan kekal"

Posted by Posted by zabed at 8:01 AM
Categories:

0 comments  

Friday, October 19, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Mula-mula aku ingat terjun dari angkasa ni adalah benda biasa, orang selalu buat ke etc. Jadi aku sebenarnya tak berapa nak heran sangat bila si Felix ni nak buat terjunan dari angkasa.

     Tapi pada satu malam ni aku tak boleh nak tidur. Banyak kali dah menguap tapi bila setiap kali pejam mata je, beberapa minit lepas tu tiba-tiba aku jadi segar pulak. Tension jugak sebenarnya. Haha. Nak tidur, tapi tak boleh tidur. Kalau term 9gag, 'scumbag brain'.

     Last-last aku bukak laptop online facebook, perasan ada orang post link 'Felix LIVE jump'. Live broadcast? Aku ingat mamat ni dah lompat dah. Rezeki aku lah ni. Alhamdulillah. Pastu aku pegi masak meggi, kononnya nak tengok sambil makan. Perut kenyang + tv show membosankan = ultimate mengantuk.

     Setengah jam sebelum Felix melompat, aku tak sentuh langsung meggi yang aku masak tu. Berdebar yang teramat. Saspen gila. Entah lah aku pun tak tau nak cakap camana tapi rasanya sapa-sapa yang ada tengok LIVE malam tu mesti faham perasaan aku. LIVE ye, bukan tengok selepas dia dah lompat. Lain feeling dia bro.

    Mata tak berkelip. Tapak tangan berpeluh-peluh. Meggi dah sejuk pun aku tak hirau. Jantung, woaaah I can feel you man *dup dap dup dap*. Itu baru aku yang tengok 128,000 kaki jauh dari tempat terjun tu. Mamat Felix tu? Woahhh. Aku tak tau la camana. Mesti perasaan dia sangat la membuak-buak gila.

     Meggi tu aku makan bila dia dah start terjun, sebab lama sangat dia terjun. Haha. Alhadmdulillah, sampai jugak dengan selamat. Orang pertama yang approach mamat tu ialah photographer. Boleh blah jugak lah kan. Lepas dia terjun, aku pulak yang rasa lega. Tak pasal-pasal. Yang penting, aku dah tak pandang remeh dah dekat orang-orang yang nak pecah rekod terjun dari angkasa ni (at the edge of space).

     Lu tak yah cakap banyak la kalau kilija apa pun tak mau buat.








"Engkau tak mendapatkan rahsia perjuangan dari buku-buku dan kata orang. Tapi dari pahit getir perjuangan."

[quoted from PKS Piyungan website]




Posted by Posted by zabed at 5:20 AM
Categories:

0 comments  

Sunday, September 16, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Ada sorang akh pernah bertanya, "Camana nak tidur awal? Ana sekarang ni kena insomnia. Lepas subuh baru ana tidur. Tak tau kenapa". Kemudian akh lain pulak mencadangkan, "Ana ada satu tip. Kalau anta rasa nak (perlu) tidur, baca buku fikrah. Mesti mengantuk punya". Satu usrah tergelak lepas dengar cadangan akh tersebut. Sounds like 'ugly truth' huh? Malu-malu pulak nak mengaku.

     Aku sendiri kalau rasa macam perlu tidur awal tapi tak mengantuk, aku akan baca buku fikrah yang sangat kompleks  buku fikrah yang tak ada kena mengena atau belum tiba masanya untuk dipraktikkan lagi. Macam baca buku teks fizik yang tebal tuh, bukannye ko paham pun benda-benda tuh.

      Jangan pikir lain pulak. Bukannya aku nak merendah-rendahkan kredibiliti buku-buku fikrah yang kompleks. Dah kalau diri sendiri masih tak ready, baca buku pelik-pelik, pastu nak menidakkan pulak kehendak otak yang terlalu penat memikir sehingga memerlukan keseluruhan anggota badan untuk 'shut down'.





     Sebagai contoh, seorang murabbi mencadangkan aku baca buku Maadza ya'ni intima' il islam?  (Apa Ertinya Saya Menganut Islam?) karangan Dr. Fathi Yakan pada 2 tahun lepas. Aku pun beli dan baca buku tu sebab murabbi tu kata 'bagus sebagai basic untuk bagi tazkirah'. Ye la, orang-orang macam aku ni mane pernah ada pengalaman bagi tazkirah. Bila join tarbiyah barulah 'from zero to hero'. Lol. Bajet gila.

     Dan setiap kali baca buku tu mesti aku tertidur. Hahaha. Baca 15 minit, lepas tu tidur sampai 2 jam. Memang tak produktif langsung. Tapi zaman tu tengah semangat 'baru dapat hidayah', gagahkan diri jugak untuk baca sampai habis walaupun tak paham sangat ape rumusan buku tu.

     Akhirnya aku buat rumusan sendiri; baca buku ni terasa macam baca buku-buku pendidikan agama sewaktu sekolah rendah dulu sebab......entah aku pun tak tau nak terangkan camana. Bagi aku buku tu agak 'kosong' dan tak ada ruh sangat. Macam baca buku yang penuh dengan fakta. Macam baca buku-buku tipikal 'agama' yang diajar di pondok. Korang yang pernah baca buku madza ya'ni  ni mesti paham ape yang aku cuba maksudkan ni.

     Baru beberapa bulan lepas, aku terbaca biografi Dr Fathi Yakan di link ni. Aku kagum dan terasa 'curious', lalu aku tekad untuk baca balik buku madza ya'ni  . Dan agak terkejut, tak sangka buku ni rupe-rupenye ada banyak maksud tersirat. Bukan tersirat macam Da Vinvi Code tuh, tapi aku baca dengan mentaliti yang berbeza. Dalam link tadi ada diceritakan mengapa buku tersebut ditulis.

     Jadi aku cuba bayangkan keadaan yang berlaku di Lubnan ketika buku tersebut ditulis dan subhaanallah, buku ni yang suatu ketika dulu aku anggap macam buku teks agama yang remeh dan bosan, rupe-rupenye banyak mengajar aku dari segi fiqh haraki  (pemahaman gerakan/jemaah/organisasi). Memang bagi aku sangat membuka mata lah! Bukan lagi dianggap sebagai 'lullaby'.

     Buku tafsir Fi Zilal Quran pun macam tu jugak. Aku ingat lagi waktu mula-mula join usrah dulu naqib semangat gila cerita pasal kehebatan tafsir ni dan penulis Sayyid Qutb. Tapi bila aku baca, ape yang special-nye? Haha. Aku siap bayangkan lagi yang Sayyid Qutb ni macam ustaz-ustaz biasa dekat surau bagi ceramah.

     Tapi bila dah baca pasal biografi Sayyid Qutb yang sangat lah 180 darjah berbeza daripada apa yang aku sangka, aku semakin 'feel' bila baca Fi Zilal. Aku bertambah lagi 'feel' bila aku dapat tau yang Fi Zilal ditulis semasa beliau dalam penjara. Jadi setiap kali aku baca Fi Zilal, aku cuba bayangkan keadaan dia dalam penjara yang ketika itu bersama dengan Yusuf Hawwash.

     Satu lagi contoh, buku Haadzaddeen  (Inilah Islam) karya Sayyid Qutb jugak. Mula-mula baca agak hairan jugak dengan susunan tajuk. Pastu, aku tak boleh nak berapa paham sangat point dalam setiap tajuk dengan tema yang nak dibincangkan.

     Rupe-rupenye buku ni ditulis ketika ahli ikhwan ditangkap beramai-ramai, ketika ikhwan ditekan dengan teruk oleh regim Jamal Nasir. Bila syuyukh (syeikh-syeikh) ikhwan ditangkap, yang tinggal hanyalah orang-orang muda atau orang-orang baru. Jadi mereka ni dalam kebingungan sebab tak ada pengalaman. Pakcik-pakcik yang ada 'wisdom' (hikmatusy syuyukh) untuk bimbing diorang dah ditangkap.

     Diorang bingung, sebab diorang buat kerja baik tapi ditekan habis-habis oleh kerajaan. Bukannya ditekan oleh orang kafir, tapi orang islam sendiri! Bertambah-tambah lah kepeningan diorang, lalu mereka meninggalkan jemaah ikhwan dan menubuhkan gerakan baru yang ekstrim dan bersifat terroris; gerakan Takfir wal hijrah  (Mengkafirkan dan 'perpindahan'). Sesiapa yang menentang ideologi mereka dianggap sebagai kafir, lalu diharuskan untuk membunuh sekalipun beragama islam. Dikatakan gerakan ekstrim ini melahirkan gerakan Al-Qaeda di Afghanistan. Wallaahu'alam. *Kita tak layak nak mengkritik niat mereka, yang penting kita doakan agar mereka dan kita sendiri sentiasa dibimbing Allah.

     Jadi, buku Haadzaddeen  ditulis Sayyid Qutb supaya nak betulkan pemahaman ekstrim orang-orang 'baru' tadi tentang tabiat islam. Inilah islam yang sebenarnya! Haadza ad-deen! Apa tabiat islam yang sebenarnya? Kenalah baca buku tu sendiri...

     Selepas mengetahui cerita-cerita ni, maka bertambah-tambahlah semangat aku bila baca buku Haadzaddeen . Setiap kali baca, mata segar bugar. Tak mengantuk. Sebab nampak sangat releven dengan masalah yang berlaku ketika buku ni ditulis. Dan paling penting, aku nampak di mana boleh diaplikasikan apa yang cuba Sayyid Qutb sampaikan dalam buku ni.

     Huh. Banyak pulak aku pot pet kali ni. Satu bende je aku nak bagitau; kalau terasa macam buku-buku fikrah ni membosankan atau mengantuk, cubalah kaji selidik dulu sebab-sebab tertulisnya buku-buku ni. Yang tulis buku-buku 'kita' ni bukan saja-saja nak dapat duit atau mengisi masa lapang, mesti ada sebab-sebab atau peristiwa besar berlaku.

     Sama lah jugak macam kita tadabbur  (to ponder) ayat-ayat al-Quran. Kita akan bertambah faham dan lebih 'feel'  insha Allah  selepas kita tau cerita-cerita di sebalik penurunan ayat tersebut (asbab nuzul). Kita nampak di mana praktikalnya ayat-ayat ni.

      Memang betul kata UQY, kalau kita baca satu buku kita hanya faham 10% saja content buku tersebut. Tapi kalau kita tau cerita/sejarah/sebab-sebab tertulisnya buku tersebut, kita akan faham 90% content buku tersebut.

     Buat apa kan kita beli buku banyak-banyak tapi tak paham mana pun content buku-buku tersebut. Aku mengaku aku dulu banyak beli buku fikrah sebab 'arahan' dari naqib (LOL) tapi bila baca tak paham mana pun. Kadang-kadang terasa macam membazir jugak.

     Kita sebenarnya nak melahirkan individu muslim yang faham dan jelas, bukannya individu muslim yang beli rak buku besar-besar kemudian penuhkan rak tersebut dengan buku-buku fikrah supaya merasa diri dah cukup 'ikhwan'. Ada jugak eh??





Wallaahu'alam bis sowabb




p/s1: sama jugak macam blog aku. kalau korang kenal perangai aku ni camana dan sejarah lampau, barulah korang lebih menghayati maksud-maksud di sebalik tulisan-tulisan ni. Ditambah lagi dengan cerita-cerita di sebalik setiap post yang ditulis, bertambah-tambah la lagi kefahaman korang. Hahahahahahahaha gelabah gila ayat

p/s2: kalau ada sesiapa yang memerlukan khidmat untuk bagi taujih tentang Haadzaddeen, jangan malu-malu untuk contact aku. Insha Allah aku ready. Itupun kalau korang nak la kan panggil aku. Hahaha. Aku serius ni. email: zaid.badry@gmail.com

Posted by Posted by zabed at 6:34 AM
Categories:

0 comments  

Monday, September 10, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim



Manajemen (indonesia) = management (english) = pengurusan (malaysia)



     Fakta nasi kandaq: Keuntungan yang diperoleh hasil dari jualan kacang bendi tu saja dah boleh bayaq sewa tapak dah. Gila tak hingat punya untung puak-puak nasi kandaq ni.

     Aku sangat teruja, lalu aku tanya sorang akh ni yang ada pengalaman bekerja di warung burger bakar area kajang. Aku tanya, untung jualan sehari berapa? Dia kata dalam sehari boleh dapat untung kasar dalam rm1000-rm2000. Lepas tolak-tolak bayar sewa tapak, gaji pekerja, daging etc. apa semua tuh, boleh dapat keuntungan bersih sehari dalam rm300-rm700.

     Paling cikai dalam sehari tu boleh dapat untung bersih rm300. RM300 x 30 hari = rm9000. Wooah. Itu paling cikai. Kalau kebiasaannya sehari untung bersih rm500. RM500 x 30 hari = RM15,000! Bapakk ah. Patut lah owner warung-warung burger bakar ni muda-muda je. Ada di kalangan pekerja-pekerja diorang ni dulu engineer di petronas (gaji pokok fresh grad engineer petronas = rm4000). Jadi tak mustahil lah diorang berhenti kerja engineer jadi towkey burger bakar semata-mata nak pendapatan bulanan yang bapak tinggi untuk budak-budak umur lewat 20-an.

     Sekarang fenomena burger bakar ni semakin menjadi-jadi. Dah banyak cawangan dah bukak. Aku bertambah-tambah teruja. Nak buat bisnes burger bakar jugak ah. Bukak kat semenyih ok gak. Lol. Kemudian aku saja tanya pendapat mak aku tentang bisnes burger bakar ni dan mak aku jawab dengan ringkas,


"Untung memang untung. Tapi ingat senang ka nak jaga (manage, melayan karenah) pekerja-pekerja ni?"


     Aku tersentak. Teringat kata-kata seorang lecturer yang pernah mengajar Business Operation dalam kelas,


"We can't rely too much on machines. And that's why we need human in certain cases. But managing people will be the hardest. You can have my word on that."


     Nak 'manage' orang bukan senang. Bermacam-macam ragam. Akh yang kerja kat warung burger bakar pun ada cakap memang pening kepala nak handle budak-budak ni. Harap je belajar universiti power-power atau bekas engineer, tapi kalau dah malas tu memang malas ah. Kualiti setiap pekerja tu memang mantap, tapi kalau diorang jenis yang tak nak bersama dengan 'halatuju' company, ibarat kita mengumpul 'angka-angka yang kosong' atau lebih teruk angka yang negatif.

     Aku pernah ada pengalaman bekerja kat company yang macam ni. Staff-staff kat situ memang mantap-mantap, tapi jenis yang tak ada semangat untuk bersama 'halatuju' company. Bila company tu ada masalah, ramai-ramai keluar berhenti kerja. Kalau ada yang stay pun, buat kerja sambil lewa dan selamba badak je bagi alasan "Ok lagi la kitorang masih lagi bekerja kat sini. Kalau kitorang berhenti, mau lingkup company ni". Ini memang betul-betul parasit, celaka betul perangai.

     Bila aku sebut 'halatuju', ia lebih kurang macam 'keputusan syuro' (term kita). Perang Uhud antara 'simulation' yang terbaik dalam menggambarkan realiti keputusan syuro ni.

     Sebelum peperangan, Nabi sallallaahu 'alaihi wa sallam  pernah bermimpi yang ditakwilnya sebagai 'lebih baik kita berkubu di madinah daripada kita keluar perang ke Uhud'. Tapi ramai yang tak setuju dengan pandangan tersebut, walaupun baginda seorang nabi dan siap dapat mimpi lagi. Akhirnya tentera islam keluar dari madinah dan berperang di Uhud kerana mengikut suara majoriti (keputusan syuro).

     Dan kesan peperangan Uhud sama saja seperti apa yang berlaku dalam mimpi nabi. Sebenarnya cadangan nabi yang betul dan keputusan syuro salah. Tapi walau camana pun keputusan syuro mesti dipatuhi.

     Bila tengok balik peristiwa perang Uhud, antara punca kekalahan bukan kerana mengikuti keputusan syuro, tetapi kerana melanggar keputusan syuro. Siapa yang bagi arahan kepada pasukan pemanah untuk meninggalkan posisi mereka???

     2 nilai penting yang menggambarkan 'keputusan syuro' terdapat dalam peristiwa perang Uhud. Sekalipun kita rasa kita betul dan memang terbukti betul, keputusan syuro jugak yang lebih ber-autoriti selagi ia tidak melanggar Quran dan Sunnah. Langgar keputusan syuro, pandai-pandailah berhati kering untuk menerima akibat dari Allah.

     Kalau zaman nabi pun wujud puak yang nak melanggar dan mempersoalkan keputusan syuro, apatah lagi pada zaman kita?

     Seperti warung burger bakar yang mampu menghasilkan keuntungan bersih sehari sebanyak rm500, macam tu jugak lah kita buat kerja dakwah dan tarbiyah (DnT) secara berjemaah. Banyak kekuatan kita peroleh dengan berjemaah. Hang cuba buat kerja sorang-sorang tengok berapa lama boleh tahan. Sangat berbeza dengan kerja secara berjemaah yang lebih effisien.

     You gain something, you lose something. Dalam berjemaah, antara isu yang selalu diuji ialah 'ukhuwah'. Nak 'manage' manusia sekalipun mereka ialah 'ikhwah' bukan senang.

     Akhirnya aku faham mengapa ada jemaah yang meletakkan motto 'Ukhuwah teras kegemilangan' sebagai motto yang perlu diulang berkali-kali. Dan juga ada jemaah yang meletakkan nama mereka sebagai 'ikatan muslimin'. Dan yang paling femes, 'al-ikhwan al-muslimin'. Semua paham bahawa yang menghancurkan islam bukan faktor luaran, tapi faktor dalaman (ukhuwah).

     Memang betul apa yang pakcik Hasan Al-Banna cakap, selemah-lemah ukhuwah ialah bersangka baik (husnudzon). Kita bergerak bersama jemaah bukan ketika kejayaan saja, tapi ketika kegagalan juga. Bila jemaah susah, kita kata "Haa tu lah dulu tak nak dengar cakap aku. Ape aku cakap kan betul". 'Bagus' punya orang. Time senang bersama, time susah bukan main perangai sebijik macam orang Yahudi lagi. Bukankah Allah akan menapis tentera-tenteraNya melalui ujian susah senang sebegini?

     Husnudzon. Bersangka baiklah. Nak tegur atau nak slow talk tak ada masalah. Yang bermasalah ialah makan daging manusia. Kemudian dijadikan burger 'bakar' manusia. Ingat, al-ukhuwwah asaas al-'izzah.



In a ninja's world, those who violate the rules and fail to follow orders are lower than garbage. However, those who do not care for and support their fellows are even lower than that.

[Hatake Kakashi, Naruto  ]





Shikamaru...It seems your mission was a failure. But everyone's alive. That's more important than anything.

[Tsunade, Naruto  ]


Apabila terdapat seorang panglima yang berani (Sultan Abdul Hamid), perlu ada bersamanya angkatan tentera terlatih, kelengkapan efektif dan pelan bijaksana, supaya dia dapat memenangi sesuatu pertempuran. Jika tidak, apa yang dapat dilakukan oleh panglima yang berani tanpa kesemua ini?

[Dr Taufik Yusuf Al-Waei, Hadhir Al-'Alam Al-Islaami Al-Aalam Al-A'mal  (Dunia Islam Kini)]



Wallaahu'am bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 3:01 AM
Categories:

0 comments  

Tuesday, September 4, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim



      Ada akh memang macam tu. Bukan cerita rekaan ni. Setiap hari dia akan menabung tiga ringgit untuk persiapan perkahwinan. Dia start menabung sejak belajar lagi, bukannya bila dah kerja baru nak mula. Dalam setahun boleh dapat RM1065. Banyak jugak tu. Tapi dia nak kahwin bila pun aku tak tau. Hahaha.

     Sebut je bab kahwin, memang ramai dah ada peruntukan atau simpanan dah. Ada je la cara diorang menyimpan. Sebulan potong 30% elaun makan ke, beli jongkong emas ke, wallaahu'alam.

     Ada beberapa orang ikhwah yang aku kenal, memang aku kenal diorang sebagai orang yang betul-betul menginfakkan harta diorang sehabis mungkin insha Allah. Diorang bukannya orang kaya pun atau ada pendapatan sampingan. Duit diorang dari elaun biasiswa diorang. Tu je. Diorang ni memang tak ada duit simpanan langsung, bukan kerana boros atau tak reti nak simpan duit. Diorang simpan je duit, tapi infaq harta diorang ni dah macam Abu Bakar punya style dah:


Wahai Abu Bakr, apa yang kamu tinggalkan untuk ahli keluarga engkau?

Aku tinggalkan untuk mereka Allah dan rasulNya.

[Hadits riwayat Tirmidzi]



     Yes, sampai ke duit simpanan diorangpun boleh dikeluarkan untuk infaq. Apatah lagi duit simpanan untuk kahwin. Allaahu akbar. Kita boleh komen macam-macam pasal diorang kerana kononnya pengurusan harta yang tidak terancang atau "Abu Bakr lain, kita lain" dan sebagainya. Say anything you want. Aku tetap akan kagum dengan diorang kerana mereka ni betul-betul yakin dengan apa yang Allah nak bagi kat diorang. "Allah, nak bagi apa bagi lah. Selagi tidak mengundang kemarahanMu, kami redho". Bukannya diorang tak berusaha untuk menyimpan duit. Usaha tu memang dah ada, tapi keinginan untuk mati syahid tu sangat tinggi. Diorang jelas dengan matlamat mereka, bukannya menafikan fitrah masing-masing.

     And you know what, sekarang ni diorang dah kahwin. Masih belajar lagi. Ini memang betul-betul magic. Hahaha subhaanallah. Diorang sendiri mengaku sewaktu dah tiba 'masa' untuk kahwin, memang diorang tak ada duit pun. Kosong. Tapi Allah bantu juga mereka untuk generate income sehinggalah dapat kahwin. Perh. Mantap mantap. Kita yang kononnya kumpul duit dari dulu pun tak kahwin kahwin lagi. Apa kes? Haha.


She (aishah radhiyallaahu'anha) said:

I swear by Allah, none of you can be a true believer until your trust in Allah is stronger than that which you have in the palm of your hand.

[source]


     Camana diorang dapat generate income tu tak perlu lah aku nak bagitau sebab itu bukan point yang aku nak tekankan kat sini. Dan bukannya aku nak galakkan semua yang membaca ni kahwin awal atau 'jangan risau pasal duit kahwin, Allah akan bagi!'.

     Ini masalah prioriti. Awlawiyyat. 'Sayang sayang islamik' ni jangan terlebih overdose (dah over, pastu terlebih lagi). Kahwin itu fitrah, sama jugak macam makan dan tidur. Tidur berlebihan membuang masa. Makan berlebihan masalah obesiti pulak. Jangan melebih-lebih gedik pulak sampai kita lupa prioriti kita.

     "Hidup mulia atau mati syahid", atau dah ditukar kepada "hidup mulia atau kahwin awal"? Know your priority well macha. Awlawiyyat. Jangan angau sampai bermalas-malasan nak keluar di tengah masyarakat.

     Contohilah ikhwah yang aku sebut tadi. Mereka tau apa yang mereka infaqkan, Allah akan pulangkan. Beriman dengan perancangan Allah melebihi apa yang ada dalam genggaman. Cita-cita nak mati syahid muda itu melebihi cita-cita nak kahwin muda.

     Tolong Allah dulu, lepas tu baru Allah akan tolong kita (muhammad: 7). Aku nak kahwin, siapa yang tak nak kahwin? Fitrah bhai. Tapi berpada-pada lah. Benarlah firman Allah, berjayalah orang-orang mukmin yang membersihkan hartanya, dan kemudian menjaga kehormatan mereka.




وَالَّذِينَ هُمْ لِلزَّكَاةِ فَاعِلُونَ
Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya,

وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ
dan orang-orang yang menjaga kemaluannya,


إِلَّا عَلَىٰ أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ
kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau hamba sahaya yang mereka; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela.

[Al-Mu'minuun (23): 3-6]









Bangkitlah mujahid bangkitlah. Erk? *koff koff*. Rasa lain macam pulak.

dey macha, wake up ady? Hahahaha



Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun,
nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat,
[Nuh (71): 10-11]




wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 1:23 AM
Categories:

0 comments  

Thursday, August 30, 2012



Bismillaahirrahmaanirrahiim



melantak [kredit]



     Hari pertama aku nak puasa enam, terasa culture shock. Rasa macam tak biasa pulak puasa-puasa ni, padahal tak sampai 2 minggu pun Ramadan tinggalkan kita. Godaan nak berbuka tu sangat tinggi. Sebab setan dah lepas? Haha. Gile tahpape alasan.

     Bila nak berbuka, aku order banyak; nasi putih, daging merah dan telur bungkus. Padahal aku tau sebenarnya makan nasi dan satu lauk pun dah cukup dah sebenarnya. Awat ni cheq?? Terasa macam budak-budak yang baru nak start puasa pulak.

     Itu baru bab puasa. Tak sebut lagi amalan-amalan sunat yang gah kita lakukan seperti baca quran, solat sunat sebelum selepas, sedekah, qiam dan lain-lain. Berterabur gila selepas Ramadan.

     Selalu kita dengar frasa "ujian sebenarnya bermula sekarang", bermaksud ujian iman itu bermula selepas Ramadan. Cliche. Ramai dah sebut. Tapi tu lah realiti.

     Ada satu group usrah, mereka memulakan halaqoh mereka dengan membaca tasbih kifarah (macam ni eh eja?) dan surah wal 'asr. Dan mereka menutup dengan bacaan surah al-faatihah. Aku tak typo ni. Memang betul. Start dengan 'tasbih kifarah' dan tutup dengan 'al-faatihah'.


Murobbi: Kita mulakan usrah/halaqoh kita dengan tasbih kifarah dan surah wal 'asr.

Mutarabbi: Ehh. Haha. Ni mesti kes sebab tak sabar nak habiskan usrah/halaqoh cepat-cepat ni kan?

Murobbi: Ya Allah...pebende korang pikir ni? Betul lah ape aku/ana/saya/abang cakap. Cepuk karang!

Mutarobbi: *senyap kebingungan*


     Diorang kata, seolah-olah nak bagi gambaran atau simulasi tentang dunia sebenar seorang da'i. Tempat berkerja seorang da'i ialah di luar halaqoh, di tengah-tengah masyarakat. Halaqoh boleh lah nak kata tempat beruzlah, keluar dari kelompok masyarakat. Sebab tu bila keluar halaqoh, baca al-faatihah menandakan sudah masuk dunia sebenar. Paham tak?

     Berada dalam dunia halaqoh, semua benda indah semacam. Semua jadi baik. Naiiiik je iman. Terasa seperti dipasangkan sayap lalu terbang terapung. Bila keluar je.....hangpa tau la camana kan? Haha walhal dunia luar itulah dunia yang sebenar, dunia 'amal kita. Sama lah jugak macam bulan Ramadan. Dunia yang sebenar ialah di luar Ramadan yang bertempoh selama 11 bulan. Sebelas bulan tanpa suasana macam bulan Ramadan. Gulp. Camana nak survive ni jang?

     Terasa seperti mimpi. Sekarang dah terjaga. Dunia realiti tidak seindah dunia KITA. Ada banyak lagi kerja kita. Kita beribadah banyak-banyak pada bulan Ramadan ni sebab apa kalau mengaku diri sebagai hamba yang rabbani? Ramadan menyediakan kita bekalan, merupakan stepping stone kita untuk beramal di dunia luar.

     Kita berubah untuk menjadi seorang da'i pun kerana kesedaran, bukannya saja-saja nak main-main suka-suka. Jadi sangat molek untuk kita muhasabah balik 'kenapa kita beribadah banyak-banyak pada bulan Ramadan'.


"Kalau da'i tinggalkan solat sunat rawatib, mad'unya pasti ada yang meninggalkan solat jemaah, dan masyarakat luar pasti ada yang meninggalkan solat." [quoted]



     Papepun, wake up la macha. Berkerjalah kita kerana Allah. Hamba rabbani beb, bukan ramadhani.



Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu. [At-Taubah (9): 105]



Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 12:59 AM
Categories:

0 comments  

Saturday, August 25, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


Masjid Jamek Sri Petaling



     Sepatutnya aku post tulisan kali ni pada minggu lepas (10 malam terakhir Ramadan). Tapi sebab kepala aku serabut sangat, lalu ditunda-tunda sehingga ke hari ni. Lagi satu, kepada sesiapa yang tak tau, masjid jamek sri petaling ni dikenali sebagai markaz tabligh malaysia. Kalau tabligh pun tak tau apa dia, inbox la gua. Habis cerita. Haha.

     Ada sorang member ni ajak aku pergi iktikaf di masjid sri petaling pada 10 malam terakhir. Akhirnya dapat jugak peluang pergi iktikaf kat sana pada malam ke-27. Alhamdulillah. Memang hati aku teringin gila nak iktikaf kat sana. Aku betul-betul nak rasa suasana 'ruuhii-yang-menerbangkan' yang pernah aku rasa sewaktu aku pergi surau-surau yang 'diserang' mereka.


"Kita sedar walau dalam kesyumulan jemaah kita, kita masih ada kekurangan. Kalau antum nak lebih ruuhi, keluarlah dengan jemaah tabligh. Kalau antum nak belajar hadith, belajarlah dengan geng-geng salafi. Tapi antum kena tahu prioriti dan tariqul dakwah kita adalah cara kita."
UQY




     Sampai-sampai masjid, perut lapar terus lepak makan nasi ayam kat depan pintu masjid tu. Tengah-tengah makan, ada sorang pakcik karkun lepak dengan kitorang. Nama pun 'tabligh', memang kalau lepak-lepak tu pun bersifat 'tabligh' jugak lah (tabligh = menyampaikan).

     Banyak benda dia sembang dengan kitorang. Banyak cerita. Dan kebanyakan cerita-cerita dia bertemakan qodhoya ummah. Benda-benda ni selalu je kita dengar kan, malah dah hadam dah pun. Penuh dalam otak.

     Walaupun aku dah selalu sangat dah dengar perkara-perkara yang disembangkan pakcik tersebut, tapi semua yang dikatakan pakcik tersebut betul-betul menusuk qalb. Khusyuukkkkk je aku dengar kata-kata pakcik tersebut, padahal kesemua yang disembangkan beliau aku dah tau dah. Iman naik gila tinggi punya malam tu. Tau kenapa?

     Sebab sentuhan. Setiap kali pakcik tu bercerita, mesti dia tepuk-tepuk belakang kitorang. Kadang-kadang part cerita yang sayu, dia usap-usap belakang. Memang mesra habis la pakcik tu. Memang dapat rasa betul sentuhan kasih sayang dia kat kitorang. "Orang muda boleh! Orang muda boleh!" terus dia tepuk kuat-kuat belakang kitorang menandakan semangat membuak-buak! Haha ayat tak boleh blah.

     Gelak lah korang kalau nak kata 'gay' ka atau 'mesra yang tak kena tempat' ka, tapi sentuhan dia yang mungkin nampak remeh macam tu sekalipun boleh Allah jadikan itu sebagai 'asbab hidayah' kepada beberapa orang budak yang sebenarnya dah selalu dengar dah pun cerita-cerita dia. Cara cakap pun dah macam orang tabligh dah. Haha.

     Ada sorang akh pernah bertanya kepada seorang murobbi,


"Usrah via internet masa cuti; worth it or not?"


     Jawab murobbi tersebut,


"Usrah online tetap tidak akan sama dengan usrah real. Sentuhan sesaat lebih bermakna dari kata-kata 10 saat."



     Dan sememangnya terbukti lah benda ni. Takkan dengan mad'u-mad'u pun tak pernah sentuh kot? Takkan setakat cakap-cakap je? Aiii bro... Ukhuwah pa benda hangpa dok sembang ni. Sentuh-sentuh la sikit. Tepuk-tepuk sikit kasi semangat. Salam laga-laga pipi ok je bro, takkan nak sentuh-sentuh pun rasa takut-takut? Hahaha. Mungkin nampak remeh dan boleh digelak-gelakkan, tapi sapa tau dalam hati mad'u tu dah berbunga-bunga naik iman kerana sentuhan kita yang nampak remeh tu? Allaahu musta'an.

     Papepun, ikatan ukhuwah kita bukan atas dasar 'join usrah semata-mata'. Rugilah kalau 'join usrah' tapi hati tidak terikat.

     Sentuh jangan tak sentuh. Usaha atas iman bro :p





Tak kisah lah nak sentuh secara kasar atau lembut, yang penting sentuhan yang ikhlas dan ada nilai kasih sayang. Insha Allah. Hahaha





p/s: jangan lupa puasa enam geng di samping berkonvoi raya nih.



Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 8:39 AM
Categories:

0 comments  

Thursday, August 9, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Selepas berkonvo, aku ada apply untuk sambung belajar kat uni. yang sama, dan baru sebentar tadi aku dapat jawapan yang sangat mengecewakan. Application unsuccessful. Ini betul-betul teramatlah tamparan yang hebat sebab aku tersangat-sangat confident bahawa application diterima.

     Kecewa. Serius kecewa. Tapi tu lah, ini betul-betul memang kelemahan aku sendiri. Terlalu rilek. Terlalu konfiden. Memandang enteng 'perjuangan' untuk memohon sambung belajar. Seolah-olah macam aku memandang rendah orang-orang di admission office dan lecturer di uni. ni. Confident level terlampau tinggi sehinggakan lupa yang memegang hati-hati lecturer tersebut (diorang yang decide aku tak boleh sambung) adalah Allah. Confident sehingga lupa bahawa Allah yang Menentukan. Ini masalah LALAI. Ambil ringan. Dan akhirnya aku terpaksa menelan hakikat ini dengan pahit. I learnt the hard way macha.

     Kerana terlalu confident, tentera islam kalah semasa Perang Uhud. Bilangan mereka lebih ramai dari tentera musyrik membuatkan ada di kalangan mereka yang memandang enteng perang kali ni.

     Kerana berada di puncak dunia, orang-orang islam mula meninggalkan perjuangan dakwah pada era Abbasiyah. Mereka lalai, kerana sangkaan mereka terlalu hebat dari segi apa-apa pun, you name it. Akhirnya Allah menghina mereka dengan serangan dari tentera Mongol, yang sebenarnya mereka terlalu doif gila tak mempunyai apa-apa......PUN boleh kalahkan kuasa besar Abbasiyah ketika itu. HQ islam baiiii kena serang.

     Apa jawapan Allah kepada mereka-mereka yang terlalu confident, yang melupai hakikat bahawa Allah yang Menentukan segalanya?


"Dari mana datangnya (kekalahan Perang Uhud) ini?"

Qul hua 'indi min anfusikum!
Katakanlah: itu dari (kesalahan) dirimu sendiri!

[Ali 'Imran (3): 165]



     Memang kasar....memang pahit dapat jawapan macam ni. I feel you bro. Tapi memang betul pun jawapan ni. Sebab diri sendiri. Takabbur sampai tak nak salahkan diri sendiri, akhirnya Allah balas jawapan yang setepek kena kat muka sendiri! Amik kau!

     Kalau kita tengok sejarah perjuangan islam, majoriti (atau mungkin kesemuanya?) menang kerana rasa kebergantungan kepada Allah. Ada perasaan 'perlunya ada Allah untuk menolong kami'. Allah...tolong kami...tolong kami ya Allah untuk memenangi perjuangan ini. Bukannya perasaan seperti 'alah..konferm menang punya lah sebab Allah di pihak kami (lalu tak perlu berusaha)', atau 'islam agama benar, jadi tak payah lah nak berusaha kuat sangat'. Ini bukan perasaan 'perlunya Allah', ini kerja cincai ni, main lepas je tangan macam menyuruh Allah pulak buat kerja dia. Sapa boss sekarang??

     Di perang Badar, Rasulullah berdoa dengan cukup sayu dan sangat tragis sehinggakan sahabat berkata kepada nabi, "Cukuplah", sedangkan peperangan tersebut adalah peperangan yang menentukan masa hadapan islam! Sepatutnya islam menang la kan? Tapi nabi doa jugak dengan sekhusyu' mungkin, 'perlunya ada Allah untuk menolong kami'.


Ya Allah, hamba memohon kepada Engkau akan janji dan perjanjian Engkau. Ya Allah, jika Engkau berkehendak (membuat hamba kalah), Engkau tidak akan disembah setelah hari (peperangan) ini.

[hadits riwayat Bukhari]



     Perang Badar satu contoh yang paling ideal. Contoh-contoh lain seperti peperangan yang berlaku pada Ramadan:


1. The Conquest of Andalus: Apa ni?? 12,000 tentera islam lawan 100,000 tentera kerajaan Visigoth? Tentera islam start menyerang (sampai Gibraltar) pada April 30 711, dan mereka menang (selepas the Battle of Guadalete) pada 19 July 711. Tau tak tarikh kemenangan mereka bersamaan dengan 28 Ramadan 92 Hijrah? KENAPA KENA BULAN RAMADAN JUGAK BARU MENANG???


2. The Battle of 'Ain Jalut: peperangan antara tentera islam (mamluk) versus tentera Mongol. 2 tahun sebelumnya, Baghdad a.k.a HQ islam kena serang dengan teruk oleh tentera Mongol. HQ dah kena serang teruk, pastu ada hati lagi nak lawan dengan tentera Mongol? Takdir Allah, tentera islam menang. Kita menang pada tarikh 25 Ramadan 658 Hijrah.









     Dan banyak lagi contoh-contoh peperangan yang terlalu osem berlaku pada bulan Ramadan. Kenapa kena Ramadan jugak? Seolah-olah peristiwa-peristiwa osem yang berlaku pada bulan Ramadan ada kena mengena dengan ayat 186 surah al-Baqarah:



Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang Aku, maka bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepadaKu, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.

[Al-Baqarah (2): 186]




     Kalau korang perasan dalam muka surat yang ada ayat 186 ni (muka surat 28), ayat-ayat sebelum ayat 186 ni berkisar tentang puasa dan bulan Ramadan. Why macha??? You figure it out yourself.

     Berada di bulan Ramadan; bulan di mana matahari menjadi sangat terik, bulan menahan perut dari makan dan banyak lagi 'kekurangan' yang boleh dilihat dari segi fizikal. Seolah-olah seperti bulan 'simulasi', bahawa segala 'kekurangan' merupakan wasilah (jalan) kepada betapa 'perlunya Allah menolong kami'. Lagi kita 'cacat', lagi kita memerlukan Allah. Dan Allah memakbulkan hajat mereka yang betul-betul memerlukanNya. Subhaanallah.

     Mungkin pada bulan Ramadan kita lemah atau lemau dalam berdakwah kerana faktor-faktor fizikal seperti lapar atau cuaca. Tetapi kelemahan faktor-faktor fizikal inilah yang seharusnya membuat kita rasa lebih perlunya Allah untuk menolong kita. Kita lebih beriman bahawa Allah yang Menentukan segalanya, bukan makhluknya.

     Kalau cukup dari segi fizikal seperti banyak duit, badan tough, kereta mantap dan lain-lain, dikhuatiri kita terlebih confident yang menghala ke arah takabbur, sejurus kita memandang rendah pada Allah, Tuhan yang Menentukan segalanya. Maha Benar lah Allah dengan 'mengejut' orang-orang yang lalai tertidur dengan kata-kataNya:



Qul hua 'indi min anfusikum!!



     Oh yeah. Peringatan ini bukan hanya sah pada bulan Ramadan saja, bahkan applicable pada setiap masa nak buat kerja dakwah. Segala kekurangan yang ada pada kita, itulah hadiah dari Allah agar kita lebih kerap merasakan perlunya Allah untuk menolong kita. Alhamdulillah, kerana peristiwa di-reject untuk sambung belajar inilah yang membuatkan aku lebih khusyu' untuk beribadah pada 10 malam terakhir ini. Subhaanallah. Rabbana maa kholaqta haadzaa baatila, subhaanaka faqinaa 'adzaabannaar.















Wallaahu'alam bis sowabb.





Posted by Posted by zabed at 1:11 PM
Categories:

4 comments  

Saturday, August 4, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim


     Ada satu surau yang aku pergi untuk solat tarawih, imam dia muda. Imam muda mungkin sesuatu yang 'common' sekarang di mana-mana surau, tetapi ia menjadi 'uncommon' (sapa yang penah main card pokemon dulu mesti paham) apabila imam muda bukan sekadar jadi imam, tapi dia jugak yang bagi tazkirah selepas 4 rakaat tarawih. Memang 'uncommon'.

     Tapi sayang........PA speaker tu rasanya dah uzur, banyak sangat habuk rasanya. Walaupun imam muda tu bersemangat memberi tazkirah sampai nak terlompat dah, tapi para jemaah 'khusyuk dengar menunduk' sebab tak berapa nak dengar/jelas sangat suara imam muda tu. Ye, aku nak salahkan PA speaker yang dah old school dan suasana surau yang diterangi dengan lampu yang suram.

     Kita perlukan PA system yang betul-betul boleh 'deliver' message atau signal yang hendak disampaikan oleh penceramah. Kalau tidak, ia ibarat membiarkan 'electric current' melalui satu copper wire yang sangat panjang. Pada penghujung wayar tersebut, bacaan ammeter menunjukkan kosong Ampere.






     Katakanlah untuk jarak 1 m copper wire bersamaan dengan 10 ohms (unit untuk rintangan atau 'electrical resistance'). Untuk jarak 10 m copper wire = 100 ohms, 100 m copper wire = 1k ohms dan begitulah selanjutnya. Mengikut Ohm's Law, jika R (resistance) tinggi, I (electric current) akan berkurangan. Jika R ada 'tendency' ke arah infiniti, I ada 'tendency' untuk hampir kepada jumlah kosong. Lagi panjang wayar, lagi banyak R, lagi berkurangan I. Gila tak professional bahasa. Hahaha.


*Ini andaian kasar je ok, jangan nak samakan dengan praktikaliti pulak. Dari segi praktikaliti, ada penjelasan lain pulak, tapi panjang la pulak cerita. Haha. Ini teori sahaja, tapi paham la kan ape yang cuba disampaikan?


     Jadi sebab tu kita memerlukan amplifier atau repeater. PA system dicipta bertujuan untuk menguatkan suara penceramah walaupun penceramah berada jauh dari telinga-telinga para pendengar. Dalam kes copper wire tadi, sekiranya ada amplifier atau repeater untuk jarak sekian sekian, jadi tak ada masalah sekiranya I untuk 'travel' copper wire yang teramat-amat panjang.

     Ada satu hadits, Rasulullah sallallaahu'alaihi wa sallam pernah bersabda bahawa generasi terbaik selepas baginda ialah....aku tak berapa ingat, tapi korang ingatkan? Kalau menurut 'a group of' ulama', maksud hadits tersebut ialah generasi terbaik hanyalah dari sahabat sehinggalah tabi' tabi'een. Wallaahu'alam.

     Khalifah 'Umar Abdul Aziz memerintah ketika zaman selepas tabi' tabi'een (betulkan kalau salah). Tetapi sebelum pemerintahan beliau, sudah ada banyak kepincangan yang berlaku pada sistem kerajaan islam ketika itu. Namun pemerintahan beliau sebagai khalifah selama 3 tahun berjaya mengembalikan sistem kerajaan kembali kepada fitrah, sehinggakan orang menggelarnya sebagai khalifah yang kelima.

     Tahun 1928, 4 tahun selepas kejatuhan kerajaan islam turki uthamniyah namun Imam Hasan Al-Banna berjaya menubuhkan Ikhwan Muslimin, satu gerakan islam yang sangat berpengaruh pada hari ini.

     Walaupun generasi terbaik hanyalah 2 generasi selepas baginda Rasul (mengikut 'a group of ulama''), tetapi jangan kita lupa pula bahawa ada satu lagi hadits tentang mujaddid yang akan dibangkitkan Allah pada sekian sekian periode. Betul, kepekatan tarbiyah Rasulullah kepada para sahabatnya mungkin semakin larut atau cair ditelan masa yang panjang, tetapi baginda menjanjikan akan ada repeater atau amplifier pada sekian sekian periode. Selagi ada Al-Quran (dustuuruna atau sumber tarbiyah), selagi itulah belum kiamat lagi.

     Ok dah terasa macam panjang pulak post ni. Haha. Straight to the point, secara sunnatullah, kepekatan tarbiyah memang akan cair ditelan zaman. Sungguh.

     Sebagai satu contoh praktikal, naqib aku pernah cerita sewaktu dia mula-mula join usrah dulu, naqib dia (kiranya 'datuk' aku la) pernah bagi tempoh untuk dia dan ahli-ahli usrah yang lain selama 3 bulan sahaja. Selepas 3 bulan, mereka diwajibkan untuk bawak usrah. Bapakkkk aahhhhhh. Ini memang betul-betul pekat ni.

     Hasilnya, jumlah ahli usrah mereka yang pada asalnya ada 20++ berkurangan sehingga menjadi 3 orang sahaja. Ini memang training atau tarbiyah yang betul-betul qowiyy punya, tetapi tengoklah hasil dia, berapa orang saja yang sanggup tahan.

     Tapi sampai zaman kami, training 3 bulan tersebut tidaklah diamalkan, tetapi bilangan dalam sistem sudah bertambah. Walaupun kuantiti bertambah, namun kualiti kami tidak sama seperti 3 orang 'sennin' tersebut. Haha.

     Tarbiyah yang kita terima hari ini mungkin tidak sama seperti mana yang murabbi-murabbi kita pernah dapat dulu. Pastinya, tarbiyah mereka sangat......gila power ah kalau nak banding dengan kita. Kalau kita jenis yang sentiasa 'disuap' oleh murabbi saja, tak lama lagi kita akan melihat sunnatullah bahawa kepekatan tarbiyah itu akan semakin cair apabila ia sampai kepada peringkat anak, cucu dan cicit. Na'udzubillahi min dzaalik. Ya, ini akan berlaku sekiranya kita ambil bulat-bulat atau disuap oleh murabbi saja.

     Sebab itu kita ada tazkiyatun nafs, mengajar kita agar menjadi proaktif. Tazkiyatun nafs boleh menjadi cabang kepada salah satu 10 muwassofat tarbiyah, iaitu qaadirun 'ala kasbi (mampu berdikari).

     Skill atau pendekatan yang dipakai oleh murabbi kita mungkin tidak lagi praktikal kepada zaman-zaman mutarabbi kita. So, pandai-pandailah ber-eksperimen. Pandai-pandailah hidup berdikari. Tazkiyatun nafs, bukan kena suap lagi ye. Jadilah seperti repeater atau amplifier, bukannya seperti sebahagian dari copper wire.

      Antara ciri-ciri tarbiyah yang ideal ialah kita hendak melahirkan mutarobbi yang jauh lebih hebat dari kita, seperti mana yang berlaku pada Imaduddin & Nuruddin Az-Zanky (generasi awal yang hendak membebaskan Palestin) sehinggalah kepada Salahuddin Al-Ayyubi (pembebas kota Palestin).


     Papepun, bekerjalah kerana Allah. Bismillah....jalan...





Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu.

[At-Taubah: 105]





Wallaahu'alam bis sowabb







Posted by Posted by zabed at 10:58 AM
Categories:

0 comments  

Thursday, July 26, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Selalunya aku solat tarawih dengan mak di rumah. Bila jauh dari rumah, aku agak terkejut beruk bila kebanyakan masjid sekarang bukan sekadar solat tarawih 8 atau 20 rakaat saja, bahkan dah jadi trend dah sekarang ni ada tazkirah ringkas sebelum atau selepas 4 rakaat tarawih. Yeargghhhhh bruhtherrrrrr! Ramadan FTW!

     Orang-orang masjid pun slowly memahami bahawa Ramadan bukan kandang ibadah semata-mata. Mereka sedar bulan Ramadan adalah bulan yang ideal untuk tarbiyah manusia.

     Ada ikhwah pada bulan Ramadan dihentikan usrah kerana nak fokus beribadah. Aku respek pandangan mereka. Allah yang lebih mengetahui. Sekalipun nak fokus beribadah, tidak bererti kita berhenti dari dakwah, tidak bererti kita berhenti dari mujaahadah (baca: jihad). Sedangkan perang Badar berlaku pada bulan Ramadan, apa alasan kita untuk tinggalkan dakwah?

     Hidup aku agak senang bulan Ramadan ni. Bukak puasa makan free di masjid. Habis tarawih ada moreh lagi. Sahur je la pergi mamak, keluar duit sikit. Senang cerita, tak ada isu la bab-bab kewangan ni semasa bulan ni.

      Dengan oportuniti-oportuniti sebegini, mengapa kita lepaskan peluang osem untuk berdakwah hanya kerana ibadah semata?

     Papepun, Allah lebih mengetahui. Wallaahu'alam bis sowab.

Posted by Posted by zabed at 1:21 AM
Categories:

0 comments  

Saturday, July 21, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Mula-mulanya aku ingat nak basuh dulang ala kadar je sebab kesuntukan masa. Tapi tiba-tiba shuppp  dapat satu ilham yang melekat dalam kepala sehingga sekarang.


وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ

Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam (rahmatan lil 'aalamin).

[Al-Anbiya' (21): 107]



     Tersentak, aku pun basuh dulang dengan sebersih mungkin. Berkilat. Bukan setakat tu saja, aku amik penyapu pastu sapu kawasan tempat kitorang makan tu dengan secermat mungkin. Tak ada sisa-sisa makanan langsung walau sebutir nasi. Tak cukup lagi, aku pergi cari mop pastu mop lantai sehingga lantai tersebut 'reflect' cahaya lampu. Inilah penangan hidayah. Amik kau.

     Ok ok ok. Bukan nak bajet bagus kat sini, tapi ayat Quran di atas ni betul-betul buat aku tersentak sehingga setiap kerja yang aku buat diteliti habis. Sebab, kita adalah rahmatan lil 'aalamin. Setiap benda yang kita buat akan dipertontonkan kepada manusia. Dulang yang bersih, lantai yang berkilat dan bebas sampah boleh menjadi 'rahmat' bukan kepada ikhwah (baca: peserta program/daurah/etc.) sahaja, tetapi orang-orang yang di luar sana tu.


"Ish bagus la orang-orang pertubuhan (*bleeeep*) ni. Kalau diorang berprogram kat sini, mesti bersih je kawasan masjid kita ni. Tak macam orang lain, buat sepah je keje."


"Bagus la kawan-kawan Afiq (bukan nama sebenar) ni. Kalau abang kau dan kawan-kawan dia datang rumah ni (tempat tidur semasa berjaulah), mesti tinggal dalam keadaan bersepah. Tapi kawan-kawan kau ni pandai mengemas. Macam perempuan pulak. Haha."


"Biar betul abang ni engineer? Tapi buat kerja-kerja catering? (cedok nasi dan lauk untuk peserta, bancuh air, ikat plastik sampah, etc.) "



     Perkara-perkara yang luar biasa, yang di luar norma kehidupan manusia. Itulah antara perkara yang dapat menyentuh hati-hati manusia. Kita buat sesuatu yang lebih baik dari kebiasaan manusia, maka ia menjadi sesuatu 'yang melembutkan' atau 'jelmaan kasih sayang' (baca kedua-dua perkataan ni sebagai rahmat).

     Selepas kejatuhan kerajaan islam, manusia dahagakan kasih sayang. Lalu, diciptalah berbagai-bagai jenis isme yang kononnya dapat melembutkan hati mereka. Tell me, apa jenis isme yang betul-betul boleh menggantikan 'rahmat' atau 'kasih sayang' ini? Sejarah membuktikan sosialisme dan komunisme telah gagal. Sekarang ni ummat berpegang kepada kapitalisme, tetapi itu pun bakal jatuh. Bukti boleh dilihat di depan mata. Kalau nak lebih jelas, Batman: The Dark Knight Rises dengan cemerlangnya berjaya 'menghidupkan' keburukan sistem kapitalis itu sendiri.

     Mungkin kerja-kerja mengemas dan membersihkan tempat-tempat program atau jaulah adalah usaha kecil, tetapi siapa tau sekecil-kecil usaha macam tu pun dah boleh jadi suatu bentuk kelembutan hati pada orang-orang luar. Mereka nampak sinar kebangkitan islam itu ada harapan pada sisa-sisa tinggalan kita. Sebab mereka dahagakan kasih sayang!

      Akhirnya, aku faham sedikit mengapa pemuda yang pada asalnya begitu benci kepada Rasulullah menangis selepas baginda meletakkan tangannya di atas dada pemuda tersebut. Kerana kasih sayang. Rahmatan lil 'aalamin. Allaahu Allah. Touching aku bila baca hadits tersebut. *sniff*


Kita akan perangi manusia dengan kasih sayang ! - Hasan Al-Banna


Posted by Posted by zabed at 1:51 PM
Categories:

0 comments  

Sunday, July 8, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Alhamdulillah. Setelah 4 tahun punya 'kampf' (pergi google translate), akhirnya diberi peluang jua oleh Allah untuk menamatkan degree di tanah gersang semenyih ni. Alhamdulillah wa syukurillah.

     Sebelum ber-konvo, aku sempat untuk melepak dengan seorang kawan yang setahun lebih tak jumpa. Seorang member rapat, kiranya orang pertama yang aku kawan dekat uni ni ialah mamat tu. Haha. Walaupun belajar kat sama universiti dan dikira sebagai member rapat, tetapi setahun lebih aku tak jumpa dia. Pathetic sungguh.

      Kali terakhir lepak dengan dia adalah pada awal tahun 2010, waktu aku mula betul-betul nak serius dengan dakwah dan tarbiyah (DnT). Eceh. Selepas 2 tahun, akhirnya Allah beri kesempatan kepada kami untuk melepak sekali sebelum masing-masing meneruskan hidup dengan jalan masing-masing.

     Aku agak terkejut, bila mendapati cara berfikir mamat ni tak berubah langsung sejak 2 tahun dulu. Seolah-olah mamat ni macam orang yang naik time machine. Cara berfikir dia tetap sama. Cara dia memandang sesuatu isu itu tetap sama. Lifestyle pun macam tu. Tak berubah. Mungkin orang kata 2 tahun merupakan suatu periode yang pendek, thus perubahan tu tak berlaku secara mendadak.

     Mana ada. Sejak moment aku mula-mula nak serius dengan DnT sehinggalah saat konvo, aku terasa saaaaaangat lama. Terasa macam nak dekat 10 tahun. Terasa tua. Macam-macam benda berlaku. Hampir setiap waktu ada 'event' tersendiri. Sehinggakan cara aku berfikir 2 tahun yang lepas berbeza dengan sekarang. Aku rasa, setiap tahun cara aku berfikir lain-lain, apatah lagi 2 tahun. Tapi mamat tu......tak berubah langsung. Sama je. Static?

     Baru aku faham mengapa Imam Syafie begitu menekankan bahawa surah Al-'Asr sudah memadai untuk seorang muslim. Baru aku nampak kelogikan pemerintahan Umar Abdul Aziz yang hanya 3 tahun tapi boleh kembalikan keadaan kepada zaman-zaman khulafa' ar-raasyidin. Ia bermain dengan masa.

     Ramai orang complain tak ada masa. Are you serious? Are you serious? Are you serious?


      Kalau ada masa untuk main game, kenapa salahkan usrah mengganggu pelajaran? Kalau ada masa untuk  tengok movie, kenapa salahkan daurah sekali sebulan mengganggu pelajaran? Kalau ada masa untuk tidur petang selepas asar, kenapa salahkan dakwah fardhiyah (DF) mengganggu pelajaran? Kalau ada masa untuk tidur selepas subuh, mengapa salahkan buku-buku fikrah mengganggu pelajaran? Kalau ada masa untuk dinner di restoran selama sejam, mengapa salahkan mutabaah amal mengganggu pelajaran? And the list goes on...

     Aku boleh lagi nak bertoleransi kalau ada akh yang masih lagi tak boleh nak tinggalkan sisa-sisa jahiliyah sebab aku sendiri pun struggle nak buang kesemuanya. Yang penting ada usaha. Tapi aku betul-betul tak boleh blah kalau ada orang salahkan 'usrah' yang mengganggu kerjaya dia, sedangkan aktiviti-aktiviti lagha tu lah yang menyumbang kepada kegagalan. Seriously bro? Seriously? Haters gonna hate, that's all.

     Sorry lah aku mungkin agak emotional sikit semasa menulis post ni. Haha. Tapi tu lah, hakitkatnya kalau hati awal-awal lagi kata tak nak, salahkan semua benda kat atas dunia ni, padahal yang bermasalah adalah diri sendiri.

     Melihat kepada rakan aku yang dah lama tak jumpa tadi, jujur aku rasa sungguh bersyukur Allah beri peluang kepada aku untuk merasai nikmat tarbiyah. Aku sedih, bila rakan-rakan yang rapat tidak bersama-sama menyertai gerakan tarbiyah. Kesian, mereka kekurangan sesuatu, sedangkan aku telah memperoleh sesuatu. Allah...bukalah pintu hati-hati mereka ya Rabb Yang Mengurniakan hidayah kepada hamba-hambaMu yang hina.

     Kemudian, orang yang sudah merasai nikmat tarbiyah pula complain tak ada masa untuk tarbiyah sedangkan........entah lah. Malas nak sambung. Kecewa sangat hati ni bila ada orang complain sedemikian.


Hai orang-orang yang beriman, rukuklah, sujudlah, sembahlah Tuhanmu, dan perbuatlah kebajikan, supaya kamu mendapat kemenangan.

Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu dan Dia sekali-kali tidak menjadikan untuk kamu dalam agama suatu kesempitan.

[Al-Hajj: 77-78]



      Ya Allah, tetapkanlah hati kami pada jalan ini. Tetapkanlah hati kami agar sentiasa khusyuk memuhasabah kesalahan-kesalahan kami. Tetapkanlah hati kami agar sentiasa beristighfar memohon keampunan dari Mu.

     Ya Allah, kurniakalah kami hati yang cenderung untuk syahid di jalanMu. Ameen ya rabbal 'aalamiin.



Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 4:32 AM
Categories:

2 comments  

Sunday, June 24, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Dalam buku 'Men are from Mars, Women are from Venus' (MMWV), lelaki dianalogikan seperti 'rubber band' atau getah dalam sesuatu 'relationship' tu. Getah kalau ditarik sampai ke tahap 'ketegangan maksimum' kemudian dilepaskan, getah tersebut akan cepat-cepat kembali kepada bentuknya yang asal (initial position). Pada suatu periode, lelaki sedikit demi sedikit akan menjauhkan diri daripada pasangannya sehinggalah 'tahap ketegangan maksimum', maka lelaki tersebut akan cepat-cepat mendapatkan pasangannya dan menjadi lebih 'loving'.

      Aku rasa analogi ni bukan sahaja praktikal kepada perhubungan 'lovey dovey' saja, bahkan ianya menerangkan karakteristik seseorang lelaki dalam dunia dakwah dan tarbiyah (DnT) juga. *Aku tak tau la kalau perempuan pun camni jugak.* Lemau dalam dakwah. Futur.

     Menurut buku MMWV, antara punca perceraian sesuatu/sesebuah pasangan tu adalah berpunca apabila 'getah' ditarik melebihi 'tahap maksimumnya', maksudnya getah tu putus la. Nak tau sebab-sebab putusnya getah tersebut, silalah baca sendiri buku tersebut. Panjang dan banyak.

     'Yang tidak terisi, tidak bisa mengisi'; bila fenomena ini berpanjangan, lambat-laun 'getah' akh tersebut akan putus dan hantar sms yang cukup sayu, "Akh, minta maaf. Ana dah tak tahan dah. Terima kasih untuk segala-galanya. Korang teruskan perjuangan. Assalaamualaikum." Innalillaahi wa inna ilaihi raaji'un.

     Kerja DnT sememangnya kerja 'mengisi' (baca: memberi, dakwah, takwin, etc.) dan suatu norma sampai satu tahap kalau tidak 'diisi', maka kosonglah bekalan kita. Kemudian, kita teruskan juga kerja 'mengisi', padahal diri sendiri 'tidak terisi'. Kalau berpanjangan, BOM! Putuih la 'getah' kita. Na'udzubillaahi min zaalik.

      Bagaimana nak isi balik bekas kita yang kekosongan tu? Ada banyak cara. Antaranya ialah baca kisah-kisah perjuangan tokoh-tokoh islam seperti para sahabat sendiri dan ahli-ahli ikhwan. Sebagai contoh, sejarah perjalanan hidup Sayyid Qutb.

     Kalau baca buku-buku Sayyid Qutb pun boleh terangkat, apatah lagi sejarah perjuangan beliau. Lebih lagi terangkat. Kehebatan buku-bukunya tidak bergantung kepada kandungan semata-mata. Buku-bukunya menjadi lebih bermakna selepas kematian beliau. Susah nak cari manusia yang betul-betul hidup atau praktis dengan apa yang ditulisnya, tetapi Sayyid Qutb bukan setakat 'menghidupkan', bahkan mati kerananya juga.




Shortly before his scheduled execution, an emissary of Nasser came to Sayyid Qutb asking him to sign a petition seeking mercy from the president. Sayyid Qutb's reply was forthright:

If I have done something wrong in the eyes of Allah, I do not deserve mercy; but if I have not done anything wrong, I should be set free without having to plead for mercy from any mortal.
[Zafar Bangash, Remembering Sayyid Qutb: An Islamic Intellectual and Leader of rare insight and integrity ]


     Dan bukan setakat Sayyid Qutb sahaja, banyak lagi tokoh-tokoh ikhwan lain seperti Imam Hasan al-Banna sendiri, Yahya 'Ayyash, Yusuf Hawwash etc., yang kalau kita baca kisah perjuangan mereka......Alllah....naik iman, bergelora semangat jihad.

     Sebab tu buku 'Aku dan Ikhwan Muslimin' karya Syeikh Yusuf Al-Qaradawi meletup gila hasil jualannya pabila diterjemahkan ke bahasa malaysia sebab buku tu sendiri menceritkan pengalamannya dan ahli-ahli ikhwan yang lain dalam perjuangan mereka di bumi Mesir.

      Bila kita dengar atau baca kisah-kisah perjuangan ikhwah kita....kagum. Serius kagum. Kekaguman yang membuahkan semangat. Semangat yang membuahkan amal. Maka 'terisi' lah iman kita, kemudian kita menyambung kerja 'mengisi'. Insha Allah.

      Aku tulis post ni pun sebab aku baru lepas baca kisah-kisah Sayyid Qutb semasa dalam penjara. Tu yang terasa macam nak 'mengisi' tuh. Haha alhamdulillah :)

     Papepun, jangan biarkan diri anda tidak terisi. Kalau perlu rehat, rehatlah sekiranya itu lebih baik daripada 'meninggalkan'. Tetapi, kerehatan itu sebenarnya 'mematikan'.


Bergeraklah, kerana diam bisa mematikan. Sebesar-besar keuntungan di dunia, adalah menyibukkan dirimu setiap saat pada aktiviti yang memberikan manfaat paling banyak di akhirat. Menyia-nyiakan waktu, lebih bahaya daripada kematian. Kerana ia memutuskan mu daripada Allah dan akhirat, sedangkan kematian hanya memutuskanmu dari dunia dan penghuninya.

[Ibnu Qayyim]


     Rehat (dalam DnT) = isi diri sendiri, bukannya rehat = 'mematikan'.





Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 4:01 AM
Categories:

0 comments  

Thursday, June 14, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim


     Aku teringat semasa musim exam, selalu betul kita mengharapkan waktu-waktu 'selepas kesibukan' tersebut.


"Ya Allah cepat lah habis exam. Cepat lah habis exam."


     Bagi kita yang bekerja untuk dakwah dan tarbiyah (DnT), selalu betul kita mengimpikan waktu-waktu selepas kesibukan untuk kembali all-out dalam dakwah, untuk kembali merealisasikan kata-kata syaikh Hasan al-Banna,


"tanggungjawab yang kita ada terlalu banyak berbanding masa yang kita ada"


     Sampai kadang-kadang tu ada yang sanggup menolak offer kerja atau praktikal semata-mata nak mengisi 'waktu yang diimpikan' tersebut dengan aktiviti-aktiviti tarbiyah. Woww........


..
...
...
....
......
........
........
.........
.................
.............................
..........................................
.................................................


     Tetapi realitinya.....ironinya....indah khabar dari rupa. Tsk tsk tsk. Kita disibukkan dengan kerja-kerja dunia dan ketika itu kita mengimpikan 'waktu-waktu yang lapang' untuk kembali bergiat dalam DnT. Bagus la mengimpikan waktu-waktu yang diisi dengan DnT, tapi pabila waktu-waktu yang diimpikan itu tiba, kita lupa fakta bahawa


"Rehat adalah bukti kelalaian da'i."


      Realitinya...bila terlebih banyak waktu lapang, kita jadi futur. Futur sebab banyak berehat. Oh. Ini yang berlaku kat aku sebenarnya.

     Aku teringat sewaktu tahun pertama dan kedua buat praktikal/latihan industri/internship, sangkaan aku pabila disibukkan dengan kerja-kerja dunia, memang tak ada masa atau kesempitan waktu untuk ber-DnT. Sangkaan je jep. 'Sangkaan' je. Benarlah firman Allah, kekuasaan Allah itu boleh datang dari arah yang kau tak sangka-sangka langsung,


Barangsiapa bertakwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah nescaya Allah mencukupkan (keperluan)nya.

[At-Talaq (65): 2-3 @ ayat seribu dinar]


     Period yang dikatakan sangat sibuk dengan kerja dunia, period itulah period yang paling produktif sekali dalam bidang DnT. Macam mana boleh jadi produktif sedangkan aku sangat sibuk (kononnya)? Aiseh bro. Takkan nak cerita kat sini kot. Try la dulu.

     Hakikatnya, lagi banyak tanggungjawab yang kita kena pikul, kita slowly menjadi orang yang lebih 'reliable'. Dan pastinya, dakwah ini empunyaNya ialah Allah. Maka Allah yang akan menentukan output kepada usaha kita.

     Kita menunggu sehingga waktu lapang barulah kita boleh 'buat kerja'. Ini bukan masalah 'tak cukup masa', 'tak cukup ilmu', 'kekangan keluarga', 'banyak lagi jahiliyah tak buang' dan lain-lain. Ini masalah 'kau nak ke tak nak'. Ini masalah kemahuan diri sendiri. Mujaahadun linafsih. Berkali-kali kita diperingatkan dalam surah an-Nas yang pendek tu, bahawa dalam hati kita ada pertarungan antara syaitan dan iman. Masalah teknikal tolak ke tepi dulu.

      Walaupun dibentangkan karpet merah, walaupun disediakan kereta mewah untuk bergerak, walaupun cuaca pada hari itu sangat cerah yang tidak panas atau mendung, walaupun diberi tempat yang sungguh kondusif, tapi kalau awal-awal lagi hati dah menolak, tak guna jugak jep.

     Seorang ibu yang mengandung, boleh je nak mintak excuse untuk tak bawak usrah. Tapi beliau tetap gigih jugak untuk berulang alik dari Pahang ke Banting setiap minggu untuk bawa usrah adik-adik kat sana. Driving sendiri tuh, bukannya ada driver.

     Seseorang yang tinggal di kawasan yang tak establish lagi sistem usariah (ketika itu), boleh je untuk mintak excuse untuk quit usrah sehinggalah establish sistem usariah kat situ. Tapi beliau tetap gigih jugak untuk berulang alik pergi usrah dari Tanjung Malim ke Serdang hanya menaiki motor kapcai sahaja. Tak lalu highway jep. Lalu jalan kampung. Banyak gila lori.

      Seseorang yang baru habis kerja pada petang jumaat, tanpa pulang ke rumah beliau straight bertolak 3 jam ke tempat dauroh untuk beri pengisian selama weekend tersebut. Tak ada la pulak beliau menolak atau beri alasan 'penat baru balik dari kerja'.

     Seorang murobbi, setiap minggu selepas habis usrah mesti belanja anak-anak usrah dia makan malam sehinggakan pada pertengahan bulan (pertengahan bulan ye, bukan akhir bulan), beliau sudah kehabisan duit elaun biasiswa. Tak pernah pulak beliau complain kata 'duit elaun biasiswa tak cukup'.

     Ini semua masalah hati, bukannya masalah teknikal. Kita nak atau tidak. Kemahuan kita adalah segalanya. Dakwah ini tidak digerakkan oleh teknologi-teknologi yang canggih atau 'alat-alat', tetapi dakwah ini digerakkan oleh manusia-manusia yang berjiwa besar. Mereka yang mempunyai kemahuan yang tinggi. Mereka yang mempunyai keimanan yang mendalam. Mereka yang nak!

      Sama jugak halnya dengan 'tak ada masa'. Bukan tak ada masa, hakikatnya kita nak atau tidak. Betul kenyataan syaikh Hasan al-Banna tentang tanggungjawab kita tu, tetapi realitinya,


"Masa yang ada terlalu banyak untuk tanggungjawab kita"


      Serius la cerita pasal ibu mengandung ulang alik dari Pahang ke Banting tu buat aku ternganga sampai sekarang. Aku rasa kalau kita bagi alasan-alasan teknikal untuk menolak kerja-kerja dakwah, macam mengundang penyepak je. Aku rasa je. Bukannya betul pun.

     Apa guna belajar tafisr surah An-Nas kalau setakat nak bagi taujih dalam usrah? Apa yang kita buat 'selepas kesibukan yang melampau'?

     Papepun, jangan salah faham pulak. Tidur merupakan keperluan dan juga ibadah. Tapi kalau terlebih tidur......aku tak tau la nak panggil ibadah ke tak. Haha.


      Konklusinya, kau nak ke tak? Kalau tak nak, berdoalah kepada Allah agar dikurniakan hati yang cenderung kepada syahid di jalan Allah. Ameen.


Maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan ketaqwaan. Sungguh beruntung orang yang menyucikan (jiwanya itu) dan sungguh rugi orang yang mengotorinya.

[As-Shams (91): 8-10]



Kalau iman dan syaitan terus bertempur, pada akhirnya salah satu harus mengalah - Ustaz KH Rahmat Abdullah.


Wallaahu'alam bis sowabb.


post yang berkaitan: Syok sendiri dengan masa yang ada.

Posted by Posted by zabed at 3:50 AM
Categories:

0 comments  

Thursday, June 7, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim


     Hari ni bukak surat khabar, banyak gila kes-kes anak derhaka kepada ibu bapa dilaporkan. Kalau nak rasa 'extreme' sikit, baca surat khabar metro dan seumpamanya. Haha. Dan kalau bukan laporan kes sekalipun, mesti ada laporan statistik tentang anak tidak menghargai jasa ibu bapa seperti teenage pregnancy, lari dari rumah, anak hantar mak bapak ke pusat penjagaan orang tua dan sebagainya.

      Baru-baru ni kat facebook ada orang share gambar yang mak dia bagi macam-macam kat anak perempuan dia, siap puji lagi dan bagai, tapi bila besar anak dia mengandung kemudian mak tu complain, "What have I done wrong?". Aku cuba cari gambar tu tapi tak jumpa. Haha mungkin dah outdated kot.

     Dan tujuan kepada laporan kes dan statistik tadi adalah supaya anak-anak yang membaca tersebut merasa insaf kerana mengingatkan jasa dan pengorbanan ibu bapa. "Ibu bapa dah banyak berkorban untuk anda begini begini begini dan begini". Tapi aku rasa majoriti golongan anak yang baca ni buat dek je. Jap, kes anak tidak menghargai ibu bapa bukan kes baru pada tahun 2012 sehinggakan masuk surat khabar. Sejak dari sekolah rendah lagi ada je keluar dekat surat-surat khabar. Riuh. Bukan setakat tu, soalan karangan BM PMR atau SPM pun mintak kita sebagai anak menulis satu karangan fakta tentang peranan ibu bapa. Tapi statistik kes-kes sebegini tetap tak berkurang.

     Dan bila pulak anak tu betul-betul nak menghargai jasa ibu bapa? Bila anak tu dah berkahwin dan mempunyai anak. Lagi-lagi anak yang pertama. Ramai orang tau kan fakta ni? Kat filem-filem hollywood banyak bagi gambaran sudah. Papepun, aku orang paling tak layak sekali nak membenarkan fakta ni sebab aku tak berkahwin lagi apatah sudah mempunyai anak.

     Semasa musim cuti 'summer break' ni kononnya, sedikit demi sedikit aku mula merindui 'anak-anak'. Lagi-lagi anak-anak yang tinggal berjauhan. Bertambah pilu pabila salah seorang anak-anak tersebut sudah grad dan peluang untuknya sambung kerja di sekitar KL adalah tipis. Aish terasa macam perempuan la pulak cakap benda-benda gini. Hahaha.

     Papepun, kita semua tahu ada 4 elemen penting dalam usrah (sebenarnya aku konfius ada 3 ke 4?): murobbi, mutarobbi, manhaj dan bi'ah. Dan semua tahu tugas menghidupkan usrah yang muntij bukan hanya terletak pada bahu murobbi seorang sahaja, bahkan mutarobbi pun sama. Ya, ini tugas memberi, memberi dan memberi dan sememangnya weightage paling banyak dikenakan pada murobbi itu sendiri.


*memberi tidak bermaksud hanya memberi taujih dalam usrah semata. Memberi dalam erti kata 'peranan seorang murobbi'. Rujuk balik empat peranan murobbi.


      Perasaan rindu dan sayang ini bertitik-tolak bukan ketika kita diberi, padahal pabila kita yang memberi.

     Aku teringat satu kisah yang di-share di facebook atau di blog. Kisah seorang jutawan yang tidak pernah merasa puas. Ada duit je, beli kereta sport. Ada duit je, beli rumah besar. Ada duit je, beli segala benda yang dia nak. Last-last hampir semua benda kat atas dunia ni yang orang ramai terkejar-kejar, dia dah ada. Tapi hati dia tetap tak puas. Dah mempunyai harta pun tetap tak tenang. Akhirnya dia berkawan dengan sorang member ni lalu member ni mengajak dia untuk turun pergi ke kawasan orang-orang miskin dan susah. Lalu, harta yang diperoleh banyak gila tu dia sedekahkan kepada orang-orang miskin tersebut. Salah seorang miskin tersebut mendoakan sesuatu yang membuatkan si jutawan ni menangis. Lalu, akhirnya timbullah perasaan kepuasan pada dirinya kerana peranannya sebagai pemberi.


Video 'The Ultimate Purpose of Life - CNN Hero Narayanan Krishnan'. Serius kena tengok untuk mendapat perasaan 'soo inspiring'.


     Baru aku memahami sedikit perasaan ibu bapa. Sedikit saja. Kaum ibu bapa adalah kaum yang sentiasa memberi tanpa mengharapkan balasan. Walaupun terpaksa menanggung beban di perut selama 9 bulan, tak ada lah pulak si ibu ni nak membenci anak dia pabila bersalin kelak. Malah, kasih sayangnya bertambah-tambah lagi. Anak yang tak berjasa apa-apa kat ibu bapa itu dianggap sebagai Qurratu 'ayn  (penyejuk mata) bagi diri seorang ibu yang bersusah payah membesarkannya. Wowww. What kind of wizardry is this??

      Perasaan sayang murobbi kepada mad'u-nya bertitik-tolak dari pengorbanannya. Tiada pengorbanan tanpa cinta. Dakwah itu cinta.


"Dakwah adalah cinta. Cinta itu membutuhkan pengorbanan. Dan cinta akan meminta semuanya dari dirimu. Sampai pikiranmu. Sampai perhatianmu. Berjalan, duduk dan tidurmu."

Ustaz KH Rahmat Abdullah


     Dan begitu juga pada diri mutarobbi. 'Cinta' kepada murobbi (yucksss) yang bertitik tolak dengan pengorbanan. Erti hidup pada memberi. Betul la kata-kata hero kita bernama Narayanan Krishan:


What is the ultimate purpose of life? It's to give. Start giving. See the joy of giving.



Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 7:34 PM
Categories:

0 comments  

Saturday, June 2, 2012


Bismillaahirrahamaanirrahiim


     Sedang menunggu rombongan pihak lelaki datang, aku duduk bersembang dengan sorang abang katering. Abang katering tu memulakan bicara,


"Ini first time saya kerja (dekat) majlis pertunangan sampai 80 orang datang."

"Tu lah. Dah macam kenduri kahwin dah ni. Nanti kenduri karang, berapa ramai pulak la nak datang ni.", aku balas.

"Sekarang ni kalau nak kahwin, paling kurang pun kena get ready RM50,000."

"Lima puluh ribu??? Bukan dua puluh ribu dah cukup ke?", aku hampir-hampir tersembuq.

"Mana (ada) dua puluh ribu. Saya dulu buat sederhana pun nak dekat RM80,000 jugak."


Eh? Abang ni muka muda lagi. Lalu aku memberanikan diri untuk bertanya,


"Abang sekarang ni umur berapa?"

"Saya 24 tahun. Kahwin dulu sewaktu 22 tahun."


Sekali lagi hampir-hampir nak tersembur. 22 tu boleh la nak kata umur aku sekarang.


"Oh muda lagi dah kahwin. Kakak saya yang nak bertunang ni sama umur dengan abang la. 24 tahun."

"Yeke? Tapi saya dulu tak ada rezeki,"


Kahwin awal pun tak ada rezeki? Kemudian telinga aku bertambah lebih khusyuk untuk mendengar bait-bait katanya selepas itu,


"Saya dulu bang...6 bulan lepas kami kahwin, isteri saya meninggal dunia eksiden kereta atas highway. Tak ada rezeki bang. Tak ada rezeki."


Innalillaahi wa inna ilaihi raaji'uun. Allaahumma yaghfirlaha wayarhamha wa'aafihi wa'fu'anha.

Riak wajah dia sedih..syahdu...


"Tak pe la. Nak buat camana bang. Sekarang nak kahwin kena sedia banyak duit. RM80,000..........*berhenti berkata*"


Aku rasa aku boleh agak apa abang tu nak cakap. Mungkin dia hampir-hampir nak kata duit RM80,000 tu dibazirkan macam tu je tetapi Allah Yang Memegang hati-hati manusia memelihara lidahnya dari bisikan syaitan yang direjam.


"Itu yang saya kata tak ada rezeki bang. Saya terima dengan seadanya." Alhamdulillah, tsummal hamdulillah. Allah masih lagi memelihara lidahnya, dan harapnya hatinya juga. Ameen. Kemudian bapak aku panggil,


"Zaid! Pi ubah kereta. Rombongan nak sampai dah!"

"Saya mintak diri dulu ye bang."

"Ok ok sila sila."


******



     Aku teringat sewaktu mula-mula menerima penangan "ISK" (ini sejarah kita) dan "Syahaadatul Haq". Roh jihad yang ada pada diri pemuda ini berapi-api dibakar untuk bangun dan merawat masyarakat. Guitar letrik di tangan kiri sudah bersiap sedia untuk dicampak keluar dari tingkap asrama. Diri ini sudah bersiap-siaga untuk syahid bertemu Allah pada bila-bila masa. Lagu-lagu Izzatul Islam dan Shoutul Harokah kerap kali dipasang dalam 'kuda perang' untuk terus istiqomah walau habuk yang diterima.

     Lama kelamaan, api-api tersebut makin pudar. Sekarang ramai yang sibuk membincangkan tentang perkahwinan. Ramai nak kahwin muda. Alhamdulillah, islam telah menunjukkan jalan alternatif kepada 'coupling' untuk pemuda-pemuda islam di malaysia dengan cara yang halal. Alhamdulillah, sedikit demi sedikit ummat ini kembali kepada Allah.

     Tapi.....*ehem* di kalangan 'kita', kerancakan membincang isu perkahwinan kadang mengaburi roh jihad. Bila dibuka isu perkahwinan, rancak dan semua bertenaga dan membulatkan mata dan meluaskan minda dan segar berirama dan dan dan dan. Bila dibuka tender untuk keluar berjihad, semua monyok je. Hang buat la, dia ni tengah free, saya ada hal blablabla. Yes. Ini kata-kata yang keluar dari mulut aku sendiri. Semakin lama, roh jihad pada diri aku berkurangan.

     Oh. Jangan berburuk sangka pula. Fitrah manusia memang nak kahwin. Aku nak kahwin. Kenapa malu-malu menidakkan fitrah diri sendiri? Teruskan support brader-brader kita yang bakal berkahwin dan ucapan-ucapan baarakallah dan pujuk diri agar jadi seperti mereka juga.

     Tapi, perbincangan tentang kisah-kisah ikhwah akhawat yang keluar rumah mengharap redha Allah jangan dikurangkan atau di-slow-tune pula. Lazimi diri agar sentiasa ingat kata-kata sang mujaddid,


Orang yang bijak ialah orang yang mengolah seni kematiannya.


     Yes. Aku perlu mencari roh jihad aku kembali. Bismillah...



p/s: cadangan buku untuk dibaca untuk membangkit roh jihad: Taushiyah Untuk Aktivis Islam oleh Dr Najih Ibrahim. Serius terbakar.

Posted by Posted by zabed at 6:06 AM
Categories:

4 comments  

Sunday, May 13, 2012



bismillaahirrahmaanirrahiim


     Ada sekali sewaktu musykilah, sorang anak usrah ni meluahkan perasaan. Touching. Aku terasa kat hati.


Musykilah ana kali ni tak de la pasal dakwah sangat. Tak de bende pun. Tapi kadang kita terlepas pandang. Kita terlalu sibuk ke dauroh sana sini, kita terlalu sibuk berkejar adik-adik ke sana sini untuk dakwah, pergi usrah lagi, buat program lagi etc.. Tu tak campur dengan kerja ofis lagi (penulis:  akh ni dah bekerja). Kita sibuk sampai dah tak balik rumah untuk spend masa dengan family. Baru-baru ni ana balik Sabak Bernam dengan pakcik ana, nenek ana tengah sakit tenat. Ana betul-betul sedih. Ana betul-betul kecewa dengan diri sendiri. Nenek ana jaga ana sejak kecil lagi, tapi bila dah besar, bila dah buat DnT (da'wah dan tarbiyah), ana tak 'menjaga' dia langsung. Sekarang dah tenat, siapa nak jaga DnT dia?


     Riak wajah dia sedih. Kepala memandang ke bawah. Suasana dalam usrah senyap. Sebagai murobbi, aku speechless. Boleh je aku nak lontarkan beribu-ribu solusi dan teori kepada dia, tapi.....aku faham perasaan dia. Ini bukan masa untuk mendapatkan jawapan, tetapi masa untuk merasai 'roh' atau 'force' yang cuba disampaikan oleh akh tadi. Kan usrah salah satu wasilah untuk 'duduk dan beriman sejenak'?

     Ok ok. Back to the topic. Jujur. Banyak di kalangan kita memang all out habis dalam dakwah. Ke hulu hilir atas nama 'dakwah'. Orang-orang yang kita dakwah boleh terima hidayah lantaran usaha kita. Mad'u-mad'u kita mungkin kita kenal tak lama pun, setahun, dua tahun, dan mungkin tak terikat dengan apa-apa 'tali' dengan kita pun. Kadang-kadang tu ade yang 'kutip' tepi jalan je pun. Haha. Tapi, entah macam mana, orang yang paling rapat dengan kita, paling kenal kita, malah yang menjaga kita sejak kecil, yang tu tak dikira sebagai "mad'u" kita pun. Ironi. Sungguh ironi.

     Seminggu selepas itu, akhirnya nenek akh tadi pulang kepada Allah. Allaahumma yaghfirlaha warhamha. Luahan hati dari akh tadi benar-benar merupakan penampar sejibik untuk aku. Lagi-lagi bila kakak aku bakal berkahwin tak lama lagi. Camana dengan mak, adik dan kakak aku? bapak aku kuat pergi surau, so aku tak risau sangat.

     Kami  as in keluarga aku  selalu keluar berjalan-jalan di bandar dan kebanyakan masa berada dalam kereta. So aku cuba ambil kesempatan semasa dalam kereta untuk 'dakwah' mereka dengan bagi mereka mendengar beberapa ceramah yang aku kira boleh menyentuh hati seperti ceramah Dr. MAZA. Untuk beberapa ketika, mungkin cara ni berkesan. Lambat laun aku sedar, ini tidak mencukupi.

     Brader Nouman Ali Khan pernah cakap dalam salah satu ceramah dia (tak ingat yang mana satu), dakwah kepada keluarga ni tak sama seperti mana dakwah kita dengan 'non-family'. Pasaipa? Sebab depa ni dah kenai kita lama dah, sejak kecil lagi. Bukan setakat kenal dengan bilangan nombor tahun tu, depa ni kenai kita dari setiap segala selok-belok tentang diri kita. Mak kita tau kita suka makan apa, tau perangai kita macam mana, tau macam mana tak nak terguriskan hati kita, tau tabiat kita bila tengah lapar dan kenyang dan banyak lagi. Mana taknya, mak bapak kenal perangai kita sejak depa tukaq kain lampin kita lagi. Jangan berani cakap "depa tak kenai aku". Lagi-lagi kita ni dulu sebelum menyertai tarbiyah, tau-tau je la kan. Banyak menyusahkan mak bapak je keje.

     Selepas menjalankan 'kehidupan baru', tiba-tiba nak bagi ceramah kat depa pulak? Cerita pasal islam? Cerita pasal qadhaya ummah? Suruh tutup aurat? Boikot barangan israel?  Betul, itu salah satu cara, tapi still tak cukup lagi. Kamon la bro. Jadi realistik sikit la. Realiti yang banyak berlaku dalam kalangan kita, ceramah pum pam pum pam tidak memadai. Malah, ada antara ahli keluarga pandang kita dengan sinis dan berkata, "Cakap pasal islam boleh, tapi diri sendiri tak serupa 'islam' pun".

     Ok ok. Jadi panjang lebar pulak post ni. So terus kepada point. Kalau nak dakwah ahli keluarga di rumah, bukan dengan kata-kata, tapi dengan perbuatan. Depa tak perlukan pun nasihat-nasihat agama ni. Kau pergi amik penyapu lidi tu, pi sapu-sapu daun-daun kat depan rumah tu sampai bersih. Pastu pi amik mop, mop lantai kasi licin. Pi cari vacuum, vacuum satu rumah. Bilik air tu basuh sampai wangi. 'Hapuskan' pinggan mangkuk kat dalam sinki tuh. Buat kerja-kerja rumah, meski ko seorang lelaki. Hahaha. Gelak lah gelak. Tapi inilah cara yang berkesan. Da'wah bil haal  (dakwah yang mengedepankan perbuatan nyata).

     Setakat mana yang pernah aku cuba, alhamdulillah sangat berpuas hati. Boleh la kata 'berkesan' walaupun tak de la banyak mana pun kerja rumah yang aku buat. Bukan nak poyo-poyo cerita pasal pencapaian aku sekarang tapi memang terpanggil untuk menceritakan pengalaman sendiri kepada mereka di luar sana yang terasa 'buntu' dengan masalah keluarga . Papepun, aku sendiri rasa cara ini lebih berkesan daripada kononnya dakwah bercerita tentang islam. Berkesan macam mana? Entah. Pergi la cuba sendiri.

     Dalam kesibukan kita cuba kejut orang-orang yang sedang tidur dalam bangunan yang sedang terbakar, kadang kita terlupa dengan keluarga kita sendiri yang berada dalam bangunan tersebut. Atau mungkin ada yang 'buat-buat tak nampak'. Mak? Ayah? Abang? Kakak? Adik? Ya benar, kita sayang pada mereka, tetapi kesungguhan 'mengejut' mereka itu yang Allah mahukan. Papepun, dakwah kita di rumah seharusnya bersifat,


qudwah, qobla da'wah


contoh teladan, sebelum 'berda'wah'.




Jangan mengabaikan orang tua-mu. Barangsiapa mengabaikan orang tuanya maka dia kafir.
[Hadith riwayat Muslim]


Seorang sahabat bertanya, "Ya Rasulullah, siapa yang paling berhak memperoleh pelayanan dan persahabatanku?" Nabi sallallaahu 'alayhi wa sallam  menjawab, "ibumu...ibumu...ibumu, kemudian ayahmu dan kemudian yang lebih dekat kepadamu dan yang lebih dekat kepadamu."

[Muttafaq 'alaih]


Orang yang memutus hubungan kekeluargaan tidak akan masuk surga.

[Muttafaq 'alaih]


Cukup berdosa orang yang menyia-nyiakan tanggungjawab keluarga.

[hadits riwayat Abu Dawud]








Walaahu'alam bis sowabb




p/s1: pernah sekali tu, aku balik rumah. tiba-tiba kakak nampak dan terus tegur aku, "Woi. Ingat ni hotel ke nak keluar masuk keluar masuk sesuka hati?" Ya Allah. Kan dah jadi fitnah kepada dakwah dah?


p/s2: sempena hari ibu sedunia, aku selitkan post lama yang aku tulis berkaitan kelembutan belaian mak aku: Selamat Hari Ibu

Posted by Posted by zabed at 9:42 PM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>