Sunday, August 25, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Minggu lepas aku pergi walimah seorang akh. Walimah tu perkara biasa, cuma yang special-nya (bagi aku), bapak kepada isteri atau zaujah dia tu merupakan seorang legend dalam dunia 'oil and gas' malaysia. Nama bapak dia agak terkenal dalam dunia ni. Let's call him...Encik A.

     Aku sendiri pun tak pernah jumpa atau terlihat Encik A ni kat mana-mana. Tapi kadang-kadang tu kisah tentang beliau ni orang akan cerita-cerita. Encik A ni seorang yang mempunyai kedudukan atau position yang tinggi dalam salah sebuah syarikat konsultan oil and gas di malaysia. Aku tak tau nak describe macam mana, untuk orang yang berada di position beliau, gaji sebulan dia........wow. Beyond my expectation. Top management punya orang.

     Walaupun orang yang berpangkat tinggi, tapi orang selalu cerita yang dia ni selaaaaalu tolong orang. Aku tak tau la Encik A ni tolong apa, tapi terlalu ramai orang terhutang budi dengan dia sehinggakan ramai orang ingat nama dia. Orang kampung dia ka, orang sejiran dia di KL ka, orang ofis ka, orang ex-ofis dia ka, semua cerita yang baik-baik saja pasal dia.

     Alhamdulillah, minggu lepas Allah pertemukan aku dengan hamba Allah ini. Ternyata......wow....walaupun orang-orang selalu describe pasal encik A ni....beyond my expectation. Kebaikan melebihi dari rumours. Sangat peramah, sangat murah dengan senyuman, energetic, mesra dengan orang muda. Gaya dia pun sederhana, tak melebih-lebih. Dia sendiri jadi tok kadi pada malam tu. Wow. Perangai dia sebijik macam perangai-perangai 'pakcik-pakcik kita' yang sentiasa 'muda'.

     Pasaipa aku tulis pasal Encik A ni? Sebab setahu aku.....encik A ni bukan 'pakcik kita' (wallaahu'alam mungkin beliau dalam proses ke, atau berkenalan dengan mana2 pakcik kita ka, etc).

     Bagi kita, tanpa tarbiyah atau usrah, entah ke mana-mana la kita hari ni. Entah pebende la kita buat hari ni. Syok sendiri dengan dunia yang disangka luas, sedangkan hanya sebutir pasir saja (malah lebih kecik lagi) dengan 'arasy Allah.


     Sedangkan pakcik A ni, walupun tak join usrah (let's consider him so), tapi tetap dia mempunyai ciri-ciri seorang 'akh'. Reminds me of kata-kata hasan al-banna:


Kam minna, wa laisa fiina. 
Wa kam fiina, wa laisa minna.

Berapa banyak orang dari kita, tetapi tidak bersama kita.
Dan berapa banyak yang bersama kita, tetapi tidak termasuk dalam golongan kita.


     Ruginya ikhwah hari ni, bila tarbiyah dan kehidupan sebenar dipisahkan (dualisme). Ruginya ikhwah hari ni, bila fikrah kita hanya bermain-main dalam buku-buku fikrah dan dauroh-dauroh sahaja.

     Ruginya ikhwah malaysia hari ni, bila ikhwah kita di mesir sedang menunggu syahid. Dan 'jelmaan' (embodiment) tarbiyah itu jelas kelihatan pada mereka, bukan kita. Astaghfirullah.

      Yang paling utama, teguran ini khusus untuk aku sendiri.


O you who believe, your riches and your children must not divert you from the remembrance of Allah. And those who do that are the losers.

[al-munaafiqun (63): 9]


Caption: suasana berbuka di masjid bagian, kuching.



Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 3:21 AM
Categories:

0 comments  

Saturday, August 10, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Lebih kurang 2 bulan jugak lah aku cari kerja dulu. Dan aku hanya pergi interview company-company yang aku minat saja. Yang tak minat, terus aku reject awal-awal. Memang belagak betui time tu.

     Tapi setiap kali pergi interview yang company aku nak, mesti aku banyak mengarut. Bila mengarut hang tau-tau je la, memang tak dapat la jawabnya. Pergi interview, pastu kantoi. Berkali-kali pulak tu. Time tu morale spirit memang jatuh banyak. Hilang confident kawe dibuatnya.

     Sampai la pada satu petang ni dapat email dari satu company ni. Tengok job scope dan website dia, kerja ni banyak main benda-benda offshore. Naqib awal-awal lagi dah warning (walaupun nada main-main, tapi aku tau dia serius), jangan apply kerja-kerja yang membabitkan offshore ni sebab takut ganggu kerja-kerja tarbiyah.

      Dalam keadaan morale spirit yang rendah (boleh kata desperate nak kerja jugak), aku pun akhirnya reply email tersebut untuk hadir interview. Aku datang interview kerja ni bukan sebab nak kerja pun, tapi sebab nak tambah pengalaman interview.

     Tup tup satu malam sebelum hari interview, seorang akh mintak tolong untuk bawak usrah dia. Mula-mula rasa keberatan jugak, tapi tibai je la. Haha. Ditakdirkan, usrah habis lambat gila (walaupun dah bagitau budak-budak ni yang aku ada interview esok pagi). Pukul 1 dah, start enjin vroom laju balik rumah. Nak dijadikan cerita, jam sangat teruk sebab ada accident + maintenance jalan raya. 

     Pukul 2.30 pagi jugak la sampai rumah. Satu benda pun tak study untuk interview esok. Nak study, mata dah berat pastu nak kena bangun awal lagi. Time tu pikir, lantak lah apa nak jadi pun esok. Kalau kena tanya pelik-pelik, memang 'sitting duck' la jawabnya.

     Alhamdulillah, first stage interview memang smooth. Soalan dia tanya pun benda-benda asas saja. Sampailah dia tanya,

"Kerja kami ni banyak buat kerja-kerja di pelantar minyak. Awak sanggup ke kena hantar ke site sampai berbulan-bulan?"

     Dengan jujur aku jawab,

"Kalau kena hantar jauh-jauh sampai berbulan-bulan ni saya susah sikit. Saya ada banyak komitmen lain bla bla bla"


     Time tu aku nampak dengan jelas riak wajah dia yang berbunyi, "ah sudah. Budak ni dah tak boleh gi dah ni. Out dah ni". Aku memang pasrah, sebab niat aku hanya nak tambah pengalaman interview saja. Lepas tu dia sambung cerita-cerita sikit, pastu habis.

     On the way balik rumah, petang tu jugak dapat call dari diorang yang kata aku dah diterima untuk bekerja. Aik..........awal-awal lagi aku dah cakap yang aku tak boleh kerja macam diorang tapi diterima jugak. Balik rumah, solat istikhoroh, tunggu 1-2 hari untuk fikir masak-masak. Akhirnya, aku terima jugak kerja tersebut. Alhamdulillah, hampir setahun dah.

     Tapi perkara yang merisaukan naqib aku tu memang menjadi kenyataan lah. Memang mengganggu kerja tarbiyah. Dah 2 bulan berturut dah usrah secara skype (memang tak feel langsung). Kadang-kadang tu aku terasa seperti Allah sedang 'menapis' aku (asalnya nak guna perkataan 'singkir', tapi bunyinya macam negatif sangat la pulak). Astaghfirullah.

     Tapi bila ingat balik rentetan peristiwa camana aku dapat kerja ni, memang betul-betul terasa seperti Allah yang 'guide' aku all the way sampai dapat kerja. Terasa sangat mudah dapat kerja ni walau hati tak suka pada awalnya. Sedangkan preparation untuk interview-interview sebelum ni bagai nak rak aku study betul-betul. Reminds me of this aayah:


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu. Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.

Allah tahu, sedang kamu tak tahu.

[al-baqoroh (2): 216]


      Mungkin Allah murka dengan aku sehinggakan aku terasa seperti disingkir, tapi yang sebenarnya rahmat Allah itu jauh lebih luas dari kemurkaanNya. Satu benda yang aku belajar yang betul-betul terkesan kat hati ni melalui peristiwa ni: 

samada aku nak biar fikrah islam itu hanya bermain-main di kepala, atau aku bumikan fikrah itu sendiri sehinggakan wujud 'tanaman' yang lain. It's either sink or swim.

     Zaman belajar boleh lagi nak ikut jalan yang ketiga. Zaman kerja? Ada dua jalan je bro. Kiri atau kanan, itu saja. 

     Kadang-kadang tarbiyah dari Allah itu boleh jadi sangat pahit, tapi ia berkesan sangat kuat di hati. Tarbiyah dari Allah, bukannya sesuatu yang hang boleh dapat dari naqib atau daurah semata-mata. Alhamdulillah, sebenarnya aku bersyukur gila dengan kerja sekarang. Terlalu banyak benda yang aku belajar melalui medan-medan yang tak pernah terfikir pun untuk masuk sebelum ni. Kesimpulannya sama saja; tarbiyah islam tetap relevan di mana-mana dan di waktu apa pun.



     Pengajaran post ni? Laa taqnatu min rohmatillah. 


Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

[az-zumar (39): 53]


     Doakan agar aku (dan kita semua) agar terus tsabat. Tiada yang kekal melainkan Allah.






                                      *************

"Ana tak akan respek antum selagi antum tidak bekerja dan tidak berkahwin lagi"
[mafhum kata-kata UAO]


     Aisehman. Nak kena lalu fasa berkahwin pulak *garu kepala*



Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 5:42 PM
Categories:

0 comments  

Sunday, May 12, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Sedang aku menghirup air teh wo ais limau di mamak, tiba-tiba sorang ofis mate tanya,


"Bed, dengar cerita ko selalu pergi futsal. Minggu ni ada tak? Aku nak join boleh?"


     Tak sempat aku nak jawab soalan si ofis mate ni, tiba-tiba sorang abang technician berumur 30-an di depan aku ni pergi jawab,


"Wuish best pergi futsal dengan geng-geng si Zabed ni. Lepas main futsal je mesti ada 'istikhoroh'. Sedap je dengar."


     Uiks. Istikhoroh? Sejak bila pulak lepas main futsal kita (baca: ikhwah) ada solat istikhoroh pulak ni? Pikir punya pikir, aku tanya brader tu balik,


"Istikhoroh ke........tazkirah?"

"Haaaaa tazkirah! Istikhoroh pulak aku cakap."


     Satu meja tergelak. Kemudian brader technician tu sambung lagi selepas menghembus asap rokok,


"Nanti kalau ada tournament futsal 'geng-geng' ko lagi, jangan lupa panggil aku tau."


     Time tu, hanya Tuhan saja yang tau betapa gembiranya hati aku. Allaahu akbar. Allaahu akbar.



     Ada 3 pengajaran. Yang pertama; orang di luar dahagakan tarbiyah, sedangkan kita complain usrah kita 'kering'. Atau yang sebenarnya kita sudah 'tepu'? Kalau botol hanya muat untuk satu liter, kita pi isi air sampai 2 liter. Akibatnya, 1 liter air terbuang sedangkan ada banyak lagi botol air yang kering dah lama tak ada air.

     Kalau betul-betul nak isi sampai 2 liter, pastikan botol hang tu betul-betul muat untuk 2 liter. Maksudnya, lagi besar botol kita, ertinya lebih besar skop-skop target dakwah kita. The thing is, apa cer sampai air melimpah ruah kat botol sendiri ni? Tepu dengan tarbiyah sendiri, sedangkan diri sendiri banyak berteori tapi buat kerja tak mau. Kan dah kena sound.

      Air dalam botol, kerja dia memang untuk masuk dalam perut manusia. Kerja botol tu bukannya hanya berendam dalam air sahaja, melainkan berendam tu tujuan dia untuk mengekalkan suhu sejuk, which is bagus untuk orang yang betul-betul dahaga.

     Satu lagi, usrah itu hadaf -nya ialah 'ukhuwah', bukannya 'ruuhi '. Kita ada wasilah  lain yang memang dikhusukan untuk membina ruuh  kita iaitu katibah. Kalau usrah tu tak rasa ruuh , itu benda biasa. Tapi kalau usrah tu tak rasa ukhuwah, haa tu memang betul-betul masalah. Tak guna pun letak nama 'usrah' kalau jadi camtu (usrah: keluarga).

     Dah biasa dengar ayat di bawah ni?


Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun, dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan al-Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik.

     Pernah baca ayat selepasnya?


Ketahuilah olehmu bahawa sesungguhnya Allah menghidupkan bumi sesudah matinya. Sesungguhnya Kami telah menjelaskan kepadamu tanda-tanda kebesaran supaya kamu memikirkannya.

[Al-Hadid (57): 16-17]


     Sekarang fikir sendiri kaitan ayat 16 & 17. Astaghfirullah. Astaghfirullah.


     Pengajaran yang kedua (tak panjang pun); kadang-kadang kita takut kalau-kalau tazkirah atau taujih kita ni tak gempak atau membosankan. Sedangkan yang dinilai Allah ialah kesungguhan kita. Jangan risau pasal faktor gempak tak gempak, jangan risau pasal best tak best, jangan risau orang bosan dengan kita. Kita buat kerja sebaik mungkin, Allah akan tunjukkan jalan. Okay bro?



Dan orang-orang yang berjihad (baca: bersungguh-sungguh) untuk Kami,.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka (lanah diyanNahum!) jalan-jalan Kami.
Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik.

[Al-'Ankabut (29): 69]




     Pengajaran yang ketiga? Ini yang paling panjang sekali, tapi insya Allah aku akan tulis di post seterusnya. Nak tulis kat sini ketiga-tiga sekaligus... mak aih. 'Tepu' pulak karang.


     Haha. Wallaahu'alam bis sowab.




gambar kenangan bersama abang-abang technician





*Terjemahan sesuka hati.
Ikhwah: bro-bro.
Hadaf: tujuan, objektif.
Ukhuwah: persaudaraan.
Ruuhi, ruuh: basahkan hati, naik syaikh, seperti dipasangkan sayap di belakang.
Wasilah: jalan.
Mad'u: orang yang didakwah, target dakwah.
Katibah: bermalam di satu tempat, kemudian qiamullayl beramai-ramai. Beramai-ramai, bukan sorang-sorang.
Syumul: Lengkap menyeluruh.
Taujih: Pengisian.

Posted by Posted by zabed at 1:02 AM
Categories:

0 comments  

Friday, May 10, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim






     Ada orang bertanya aku,


"Berapa banyak dapat?"


     Aku bingung jap, "banyak ape? Undi?"

"Bukan. Berapa banyak (duit) diorang bagi?"


     Tanpa berfikir panjang, aku pun spontan menjawab,


"Takdak ah. Tak dapat (duit) apa pun."


     Semua orang senyap. Kemudian ada yang bersuara,


"Tipu lah".


******


     PRU kali ni berapa banyak pakcik-pakcik dan makcik-makcik KITA diberi amanah unuk menjadi wakil rakyat untuk DUN dan parlimen. Ada beberapa calon-calon KITA yang dianggap mustahil untuk menang pun boleh menang gak. Pasaipa?

     Sebab kitalah (ummat) rahmatan lil 'aalameen. Apa-apa sahaja yang kita buat pasti dianggap mustahil sehinggakan orang terpacul keluar mengatakan 'tipu' secara tidak sengaja. Itulah kehebatan tarbiyah. Kitalah hero ummah ini.

     Tarbiyah dan takwin, itulah jalan kita kepada kemenangan. Memang betul kualiti itu jauh lebih bermakna daripada kuantiti. Tapi bayangkan kalau jumlah 'kualiti' bertambah 'kuantiti'-nya?

   Lain kalilah. Tunggulah sehingga bilangan orang yang berkualiti semakin bertambah kuantitinya. Insya Allah.



Wallaahu'alam bis sowab.

Posted by Posted by zabed at 3:12 AM
Categories:

0 comments  

Saturday, May 4, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Kalau 'obor', kita tau yang tu benda yang ada api kat olimpik tu. Kalau 'obor-obor', itu binatang yang kat laut tu. Binatang yang 'transparent'.

     Balik dari taklimat untuk bertugas sebagai 'counting agent' di hari pengundian, badan aku menggeletar ketakutan. Aku takut, tak tau nak cerita camana. Tak pernah lagi rasa macam ni. Aku rasa takut sebab betapa kotor dan jahat strategi yang akan digunakan oleh badan yang dianggap 'transparent' dan diberi amanah untuk mengelolakan PRU 13 ni.

     Aku takut sebab 'orang-orang jahat' berada di mana-mana dan mereka akan menggunakan apa saja cara. Mereka sangat berkuasa. Sebelum ni hanya dengar orang kata-kata sahaja atau sekadar 'share' di facebook. Tapi bila lihat benda ni berlaku di hadapan mata sendiri, lutut aku menggeletar. Hangpa ni tak sembah Tuhan ka?

     Bayangkan perasaan mereka yang berpenat lelah dan berjuang habis-habisan dengan ikhlas, tau-tau mereka dikalahkan dengan taktik yang teramat keji dan kotor. Ya Allah ya Allah ya Allah. Aku takut sehinggakan aku rasa lebih baik aku baring atas katil di rumah dan tarik selimut sehinggalah hari pengundian karang. Bahkan undi aku sebenarnya tak bermakna pun.



Orang-orang (yang mentaati Allah dan Rasul) yang kepada mereka ada orang-orang yang mengatakan: "Sesungguhnya manusia telah  mengumpulkan pasukan untuk menyerang kamu, karena itu takutlah kepada mereka",

maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab:

"Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung".

['Ali-'Imran (3): 173]



     Akh, sampai bila mau jadi begini? Sampai bila mahu tidur mengecutkan diri? Astaghfirullah. Hasbunallah wa ni'mal wakil.

     Chances untuk menang PRU kali ni terus-teranglah gua cakap 0% disebabkan agensi pengelola yang sangat-sangat tidak boleh dipercayai. Tapi benarlah firman Allah di atas ni, kita ada Allah di sisi kita. Siapa yang lebih berkuasa?

     Kalau musim exam kita boleh amalkan konsep tawakkal, begitu jugalah dengan PRU kali ni. Aku tau kita semua dah buat sebaik mungkin. Macam-macam pengorbanan dah dibuat. Tetapi kemenangan itu tetap milik Allah.

     Puasa sunat, doa, iktikaf, qiam, tahajjud, witir.

     Ya Allah, selamatkanlah Malaysia. Dan menangkan kami ke atas mereka. Faidza 'azamta, fatawakkal 'alalLah. INI KALILAH!



Jikalau kamu tidak menolongnya maka sesungguhnya Allah telah menolongnya ketika orang-orang kafir mengeluarkannya sedang dia salah seorang dari dua orang ketika keduanya berada dalam gua, di waktu dia berkata kepada temannya:

Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita.

Maka Allah menurunkan keterangan-Nya kepadanya dan membantunya dengan tentera yang kamu tidak melihatnya, dan Al-Quran menjadikan orang-orang kafir itulah yang rendah. Dan kalimat Allah itulah yang tinggi. Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.


[At-Tawbah (9): 40]



Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepadaNya.

['Ali 'Imran (3): 159]







Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 1:21 AM
Categories:

0 comments  

Sunday, March 31, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Seorang lead project engineer  pernah cerita dekat aku yang beliau pernah kerja sebagai nelayan sebelum ni. Aku pun kerut dahi, pastu terus tanya,


"Dulu Bro belajar kat mana? Lepas grad dulu ada masalah family ke?"


     Bro gelak besar lepas aku tanya. Dia kata waktu mula-mula kahwin dulu (dalam lingkungan 23 tahun atau muda lagi), dia kerja dengan bapak mertua dia sebagai nelayan. Time tu sijil yang paling tinggi pun hanya SPM saja.

     Lepas 2 tahun, barulah dia rasa nak tukar kerja. Ye lah, darah muda bro. Sape tahan kerja yang sama je setiap tahun. Mesti nak merasa kerja lain jugak. Lepas nelayan, beliau cuba kerja sebagai buruh am kat kilang. Tak lama pun kerja kilang, sebab safety policy  kat sana sangat teruk. Boss kilang tu jenis tak kisah langsung pasal keselamatan pekerja-pekerja am ni. 'Dia layan kita macam sampah'.

     3-4 bulan lepas tu beliau kembali menjadi nelayan. Akhirnya sorang kawan offer Bro untuk kerja di KL sebagai mat despatch. Bro kemas-kemas barang, akhirnya beliau bersama isteri pindah duduk KL pulak. Fullammak cerita. Memang macam sang pendekar betul.

     Selama dia jadi mat despatch, dia bukan kerja hantar surat atau jadi driver boss saja. Dia pun banyak belajar benda-benda lain. Kawan Bro yang offer kerja despatch tu adalah seorang wireman  di company tersebut. Bila ada free time je, Bro akan belajar sikit skill-skill wireman  ni sehinggalah beliau naik pangkat menjadi wireman  jugak.

     Dipendekkan cerita, daripada wireman , Bro 'evolve' sehingga menjadi technician  selepas Bro selalu dihantar ke kursus-kursus teknikal. Kemudian dipendekkan lagi cerita, akhirnya company tersebut menaja Bro untuk ambil diploma + degree sebagai part-time. Dah ada degree + pengalaman, sah-sah la beliau seorang engineer  yang dahulunya bekerja sebagai nelayan.

     Woww. Kagum gila aku kat cerita Bro. Serius aku sangat respek kat Bro. Semua benda dia terer la. Bab-bab teknikal memang superb. Susah nak cari engineer sekarang yang reti repair barang-barang elektrik yang rosak. Tapi Bro boleh buat. Bab-bab documentation pun Bro reti. Team management dia pun mantap. Senang cerita, hampir semua kerja Bro boleh buat. Melebihi taraf seorang 'jack-of-all-trades'.

     Tapi......*haish rasa tak sedap pulak nak tulis bait-bait kata selepas ni*.....respek aku kat Bro semakin merudum. Awal-awal kerja dulu memang respek sampai ke langit. Lepas 2 3 bulan, baru nampak beberapa 'taring' dia yang aku rasa tak wajar langsung ada pada manusia (bukan sebagai engineer).

     Aku rasa tak perlu lah kot aku cerita secara terperinci 'taring-taring' Bro. Cukuplah sekadar aku bagi gambaran overview saja. Camni lah, bila ko dah terbiasa buat 'kerja-kerja besar' ('amal qowiy ), benda-benda yang remeh-temeh yang tidak mendatangkan kredit kepada kerjaya dianggap 'kerja-kerja kecil' ('amal doif ).

     *Jangan salah faham. Aku bukannya nak kata aku ni perfect sangat atau tidak beriman dengan fakta bahawa nobody is perfect. Tapi disebabkan beberapa 'taring' tersebut yang buatkan aku hilang respek terus. Hilang macho lah senang cerita.




     Aku teringat dalam satu sesi dauroh, seorang murobbi pernah melukis satu garis panjang. Di hujung garisan tersebut, beliau tulis redo Allah dan syurga. Beliau kata, "Inilah jalan yang lurus." Kemudian beliau menyambung lukisan dengan menambah cabang-cabang pada 'jalan yang lurus' tersebut. Beliau kata, "ini terang-terang jalan yang tidak lurus". Tau pebende yang ditulis pada cabang-cabang tersebut??

     'Bawak usrah lebih dari 2', 'anak usrah yang sudah bawak usrah', 'memegang mas'uliyah penting', 'menjadi seorang muwajjih yang meletup', 'menjadi seorang penulis blog DnT yang femes' dan lain-lain lagi benda yang aku tak ingat yang dianggap sebagai 'amal qowiyy .

     Long story short; teringat kisah Hasan Al-Banna susun kerusi selepas (atau sebelum) ceramah beliau. Apabila ditanya kenapa, beliau jawab, "Aku tidak tahu mana satu amalan aku yang akan diterima Allah".

     Senang cerita tak payah nak runsing kepala, bekerjalah kerana Allah.


Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu.

[At-Taubah : 105]



note:
1. kalau korang tidak mengharamkan diri sendiri untuk membaca manga, aku sarankan untuk baca manga bertajuk Bakuman . Cerita pasal lifestyle seorang (atau dua orang) mangaka, yang berjuang untuk menjadikan manga diorang menjadi anime  pulak. Terlalu banyak fiqh dakwah  yang aku belajar dari cerita tu. Termasuklah benda-benda seperti 'amal qowiy  dan 'amal doif  pun ada digambarkan dengan jelas dalam salah satu 'arc' mereka. Fiqh haroki  pun ada jugak, tetapi dalam konteks jumlah orang yang sedikit.




Wallaahu'alam bis sowab.

Posted by Posted by zabed at 12:04 AM
Categories:

0 comments  

Sunday, March 24, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


"Banyak surat sampai kepadaku sama ada dari Morocco, Jawa, Mesir, Syria, Iraq dan negara kamu (Palestin). Penulis-penulisnya mencadangkan satu Muktamar Islam, atau melantik seorang khalifah atau perkara-perkara yang seumpama dengannya. Namun seperti biasa aku akan menjawab:

Kita wajib memulakan usaha islam ini dari bawah; iaitu melalui tarbiyah individu. Apalah gunanya mengadakan muktamar yang menghimpunkan orang-orang yang lemah, tidak mempunyai keinginan sendiri dan tidak mampu melaksanakan satu keputusan atau resolusi. Apa faedahnya berbuat demikian? Adakah kamu mahu mengumpulkan angka-angka kosong?" - Syakib Arsalan.



     Tarbiyah individu.......tidak terhad kepada objek dakwah saja. 'Individu muslim' dalam 7 maratib amal  tidak fokus hanya kepada objek dakwah saja.

     Diri sendiri nak taruk kat mana? Jangan perlekeh usaha mendakwah diri sendiri. Bukan selfish, tetapi macam mana yang tidak terisi bisa mengisi?


Wallaahu'alam bis sowab.

Posted by Posted by zabed at 5:40 AM
Categories:

0 comments  

Saturday, January 12, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Sangat 'rare' kalau dalam LRT tu tiba-tiba ada satu seat kosong. Dan yang best-nya, sorang pun tak nak duduk. Kiri kanan aku toleh, sorang pun aku tak jumpa orang yang berumur (supaya aku boleh pelawa dia untuk duduk di seat kosong tersebut).

     Ada sorang pakcik, tak ada la tua mana aku rasa; aku pun pelawa pakcik tu untuk duduk kat seat tersebut. Pakcik tu kata, "takpa, bagi perempuan lah yang duduk". Hallammak broooooo. Gentleman sungguh la lu brader.

     Akhirnya akh (bro) kat sebelah aku tanya, "Pesal ko tak duduk?". Aku jawab, "Entah. Dah terbiasa berdiri". Akh tersebut geleng kepala, dan dia pulak duduk kat seat tersebut. Tiba-tiba aku pulak rasa menyesal. Haha. Kemudian al-akh (that bro) bawak keluar smartphone-nya lalu dibaca al-quran secara senyap-senyap.

     Tengah-tengah berdiri melihat pemandangan kat luar tu, tiba-tiba aku macam terdengar bunyi yang agak bingit. Bingit? Kepala gua pusing hampir 360 darjah, dok cari sumber bunyi tersebut. Tak jumpa. Gua cuba dengar betui-betui pulak. Eh machaa......................................ini lagu metal ni broooooo. Sapa dok pasang kuat-kuat ni??

     Cari punya cari, rupa-rupanya bunyi tersebut ada kat depan aku je bro. Betul-betul bersebelahan dengan al-akh yang duduk tu. Dari rambut sampai ke kaki, aku teliti mat metal tersebut. Rambut panjang. Tatoo kat dua-dua belah tangan penuh. Cincin-cincin kat jari banyak lambang tengkorak. Baju...aku tak tau band metal ape. Kasut boot. Muka tengah 'high' layan lagu metal. Tangan tak habis-habis mengisyaratkan bunyi 'palm mute' (sila google kalau tak tau dan berminat) dan ketuk 'cymbals'. Dan yang paling menarik perhatian aku ialah, brader tersebut memakai rantai salib besar......terbalik. Layan black metal rupanya bro ni.

     Aku perasan yang ramai orang di sekeliling tak berapa nak senang dengan keadaan fizikal brader tuh. Ye lah, tatoo, pasang lagu kuat-kuat, 'ketuk' sana sini, 'shredding' sikit. Orang lain macam terganggu. Aku pulak dok usha lama pergerakan bro tersebut. Aku rasa.......sebak sekejap. This brother reminds me of my old self.

     Satu benda yang aku nak bagitau kat sini, bagi mereka yang tak mengenali mat-mat metal, diorang ni luar je nampak kasar. Dalam hati.......kosong bro. Kosong. Tak ada benda. Lost. Tercari-cari ketenangan. Satu benda je yang dapat selamatkan diorang; islam.

     Subhaanallah, hari ni berpeluang untuk melihat satu pemandangan indah. Seorang mat black metal dalam keadaan high melayan lagu duduk bersebelahan dengan seorang akh yang sedang membaca al-quran. Baru nak amik gambar senyap-senyap, camera henset gua problem pulak. Aduhh.

     Himpunan Kebangkitan Rakyat di stadium merdeka, kali ni betul-betul perhimpunan aman. Tak ada rusuhan atau gaduh-gaduh seperti yang berlaku di Bersih 2.0 & 3.0. Satu perkembangan positif, tapi masih lagi perlu dibaiki. Memang betul, rakyat malaysia yang 'menentang kezaliman' pun saaaaaangat banyak benda perlu dibaiki. Nak guna perkataan "kerja KITA banyak lagi ni"? Itu terlalu cliche, sampai tak membuahkan amal pun sebenarnya. Kadang-kadang tu sampai nak sedapkan hati je. Na'udzubillaahi min zaalik.

     Ingat, nahnu du'at la qudat  (kami penyeru, bukan penghukum). Betul, kita memang cakna isu ummah, tapi cakna tak cakna bro. Takkan komplen je memanjang? Takkan nak bermain-main dalam zon selesa selamanya? Mana pergi 'lasso' kita tuh? Ada beza maksud yang sangat besar antara 'prihatin' dan 'complaint yang tak membuahkan amal'.

     Ape kene mengene 'brader metal duduk bersebelahan dengan orang baca quran' dan 'himpunan kebangkitan rakyat'? Hahaha. Brothers and sisters, hayatilah untaian kata yang terbit dari seorang murobbi di salah sebuah sekolah menengah di Ipoh;


Walaupun mereka merokok, bercinta, masalah sosial, keluar malam, merempit dan pelbagai lagi masalah, mereka tetap anak murid KITA. Bukankah tugas KITA mengubah dan membentuk mereka? Mereka modal untuk KITA ke syurga. Kalaulah mereka maksum, apa lagi yang mahu dibentuk? Sayangilah mereka. Ya!!!



*******



Sudah sampaikah kepadamu kisah Musa?

Tatkala Tuhannya memanggilnya di lembah suci Tuwa;

"Pergilah kamu kepada Fir'aun, sesungguhnya dia telah melampaui batas,

[An-Naazi'at (79): 15-17]




     Sedangkan Fir'aun yang macam tak ada harapan tu pun Allah suruh Nabi Musa pergi dakwah, inikan pula masyarakat kita. Sekali lagi, ada perbezaan besar antara 'prihatin' dan 'complaint yang tak membuahkan amal'.

     Semoga kita tetap diberi kekuatan insya Allah.



p/s: turun je dari LRT, aku tegur al-akh, "Wei, hang perasan tak sapa dok sebelah hang tadi?". Al-akh balas, "Sapa dok sebelah aku? Ada artis mana-mana ka?". *Face palm*


Wallaahu'alam bis sowabb.



Posted by Posted by zabed at 6:45 AM
Categories:

0 comments  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>