Sunday, May 12, 2013


Bismillaahirrahmaanirrahiim



     Sedang aku menghirup air teh wo ais limau di mamak, tiba-tiba sorang ofis mate tanya,


"Bed, dengar cerita ko selalu pergi futsal. Minggu ni ada tak? Aku nak join boleh?"


     Tak sempat aku nak jawab soalan si ofis mate ni, tiba-tiba sorang abang technician berumur 30-an di depan aku ni pergi jawab,


"Wuish best pergi futsal dengan geng-geng si Zabed ni. Lepas main futsal je mesti ada 'istikhoroh'. Sedap je dengar."


     Uiks. Istikhoroh? Sejak bila pulak lepas main futsal kita (baca: ikhwah) ada solat istikhoroh pulak ni? Pikir punya pikir, aku tanya brader tu balik,


"Istikhoroh ke........tazkirah?"

"Haaaaa tazkirah! Istikhoroh pulak aku cakap."


     Satu meja tergelak. Kemudian brader technician tu sambung lagi selepas menghembus asap rokok,


"Nanti kalau ada tournament futsal 'geng-geng' ko lagi, jangan lupa panggil aku tau."


     Time tu, hanya Tuhan saja yang tau betapa gembiranya hati aku. Allaahu akbar. Allaahu akbar.



     Ada 3 pengajaran. Yang pertama; orang di luar dahagakan tarbiyah, sedangkan kita complain usrah kita 'kering'. Atau yang sebenarnya kita sudah 'tepu'? Kalau botol hanya muat untuk satu liter, kita pi isi air sampai 2 liter. Akibatnya, 1 liter air terbuang sedangkan ada banyak lagi botol air yang kering dah lama tak ada air.

     Kalau betul-betul nak isi sampai 2 liter, pastikan botol hang tu betul-betul muat untuk 2 liter. Maksudnya, lagi besar botol kita, ertinya lebih besar skop-skop target dakwah kita. The thing is, apa cer sampai air melimpah ruah kat botol sendiri ni? Tepu dengan tarbiyah sendiri, sedangkan diri sendiri banyak berteori tapi buat kerja tak mau. Kan dah kena sound.

      Air dalam botol, kerja dia memang untuk masuk dalam perut manusia. Kerja botol tu bukannya hanya berendam dalam air sahaja, melainkan berendam tu tujuan dia untuk mengekalkan suhu sejuk, which is bagus untuk orang yang betul-betul dahaga.

     Satu lagi, usrah itu hadaf -nya ialah 'ukhuwah', bukannya 'ruuhi '. Kita ada wasilah  lain yang memang dikhusukan untuk membina ruuh  kita iaitu katibah. Kalau usrah tu tak rasa ruuh , itu benda biasa. Tapi kalau usrah tu tak rasa ukhuwah, haa tu memang betul-betul masalah. Tak guna pun letak nama 'usrah' kalau jadi camtu (usrah: keluarga).

     Dah biasa dengar ayat di bawah ni?


Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun, dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan al-Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik.

     Pernah baca ayat selepasnya?


Ketahuilah olehmu bahawa sesungguhnya Allah menghidupkan bumi sesudah matinya. Sesungguhnya Kami telah menjelaskan kepadamu tanda-tanda kebesaran supaya kamu memikirkannya.

[Al-Hadid (57): 16-17]


     Sekarang fikir sendiri kaitan ayat 16 & 17. Astaghfirullah. Astaghfirullah.


     Pengajaran yang kedua (tak panjang pun); kadang-kadang kita takut kalau-kalau tazkirah atau taujih kita ni tak gempak atau membosankan. Sedangkan yang dinilai Allah ialah kesungguhan kita. Jangan risau pasal faktor gempak tak gempak, jangan risau pasal best tak best, jangan risau orang bosan dengan kita. Kita buat kerja sebaik mungkin, Allah akan tunjukkan jalan. Okay bro?



Dan orang-orang yang berjihad (baca: bersungguh-sungguh) untuk Kami,.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka (lanah diyanNahum!) jalan-jalan Kami.
Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik.

[Al-'Ankabut (29): 69]




     Pengajaran yang ketiga? Ini yang paling panjang sekali, tapi insya Allah aku akan tulis di post seterusnya. Nak tulis kat sini ketiga-tiga sekaligus... mak aih. 'Tepu' pulak karang.


     Haha. Wallaahu'alam bis sowab.




gambar kenangan bersama abang-abang technician





*Terjemahan sesuka hati.
Ikhwah: bro-bro.
Hadaf: tujuan, objektif.
Ukhuwah: persaudaraan.
Ruuhi, ruuh: basahkan hati, naik syaikh, seperti dipasangkan sayap di belakang.
Wasilah: jalan.
Mad'u: orang yang didakwah, target dakwah.
Katibah: bermalam di satu tempat, kemudian qiamullayl beramai-ramai. Beramai-ramai, bukan sorang-sorang.
Syumul: Lengkap menyeluruh.
Taujih: Pengisian.

Posted by Posted by zabed at 1:02 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>