Thursday, June 7, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim


     Hari ni bukak surat khabar, banyak gila kes-kes anak derhaka kepada ibu bapa dilaporkan. Kalau nak rasa 'extreme' sikit, baca surat khabar metro dan seumpamanya. Haha. Dan kalau bukan laporan kes sekalipun, mesti ada laporan statistik tentang anak tidak menghargai jasa ibu bapa seperti teenage pregnancy, lari dari rumah, anak hantar mak bapak ke pusat penjagaan orang tua dan sebagainya.

      Baru-baru ni kat facebook ada orang share gambar yang mak dia bagi macam-macam kat anak perempuan dia, siap puji lagi dan bagai, tapi bila besar anak dia mengandung kemudian mak tu complain, "What have I done wrong?". Aku cuba cari gambar tu tapi tak jumpa. Haha mungkin dah outdated kot.

     Dan tujuan kepada laporan kes dan statistik tadi adalah supaya anak-anak yang membaca tersebut merasa insaf kerana mengingatkan jasa dan pengorbanan ibu bapa. "Ibu bapa dah banyak berkorban untuk anda begini begini begini dan begini". Tapi aku rasa majoriti golongan anak yang baca ni buat dek je. Jap, kes anak tidak menghargai ibu bapa bukan kes baru pada tahun 2012 sehinggakan masuk surat khabar. Sejak dari sekolah rendah lagi ada je keluar dekat surat-surat khabar. Riuh. Bukan setakat tu, soalan karangan BM PMR atau SPM pun mintak kita sebagai anak menulis satu karangan fakta tentang peranan ibu bapa. Tapi statistik kes-kes sebegini tetap tak berkurang.

     Dan bila pulak anak tu betul-betul nak menghargai jasa ibu bapa? Bila anak tu dah berkahwin dan mempunyai anak. Lagi-lagi anak yang pertama. Ramai orang tau kan fakta ni? Kat filem-filem hollywood banyak bagi gambaran sudah. Papepun, aku orang paling tak layak sekali nak membenarkan fakta ni sebab aku tak berkahwin lagi apatah sudah mempunyai anak.

     Semasa musim cuti 'summer break' ni kononnya, sedikit demi sedikit aku mula merindui 'anak-anak'. Lagi-lagi anak-anak yang tinggal berjauhan. Bertambah pilu pabila salah seorang anak-anak tersebut sudah grad dan peluang untuknya sambung kerja di sekitar KL adalah tipis. Aish terasa macam perempuan la pulak cakap benda-benda gini. Hahaha.

     Papepun, kita semua tahu ada 4 elemen penting dalam usrah (sebenarnya aku konfius ada 3 ke 4?): murobbi, mutarobbi, manhaj dan bi'ah. Dan semua tahu tugas menghidupkan usrah yang muntij bukan hanya terletak pada bahu murobbi seorang sahaja, bahkan mutarobbi pun sama. Ya, ini tugas memberi, memberi dan memberi dan sememangnya weightage paling banyak dikenakan pada murobbi itu sendiri.


*memberi tidak bermaksud hanya memberi taujih dalam usrah semata. Memberi dalam erti kata 'peranan seorang murobbi'. Rujuk balik empat peranan murobbi.


      Perasaan rindu dan sayang ini bertitik-tolak bukan ketika kita diberi, padahal pabila kita yang memberi.

     Aku teringat satu kisah yang di-share di facebook atau di blog. Kisah seorang jutawan yang tidak pernah merasa puas. Ada duit je, beli kereta sport. Ada duit je, beli rumah besar. Ada duit je, beli segala benda yang dia nak. Last-last hampir semua benda kat atas dunia ni yang orang ramai terkejar-kejar, dia dah ada. Tapi hati dia tetap tak puas. Dah mempunyai harta pun tetap tak tenang. Akhirnya dia berkawan dengan sorang member ni lalu member ni mengajak dia untuk turun pergi ke kawasan orang-orang miskin dan susah. Lalu, harta yang diperoleh banyak gila tu dia sedekahkan kepada orang-orang miskin tersebut. Salah seorang miskin tersebut mendoakan sesuatu yang membuatkan si jutawan ni menangis. Lalu, akhirnya timbullah perasaan kepuasan pada dirinya kerana peranannya sebagai pemberi.


Video 'The Ultimate Purpose of Life - CNN Hero Narayanan Krishnan'. Serius kena tengok untuk mendapat perasaan 'soo inspiring'.


     Baru aku memahami sedikit perasaan ibu bapa. Sedikit saja. Kaum ibu bapa adalah kaum yang sentiasa memberi tanpa mengharapkan balasan. Walaupun terpaksa menanggung beban di perut selama 9 bulan, tak ada lah pulak si ibu ni nak membenci anak dia pabila bersalin kelak. Malah, kasih sayangnya bertambah-tambah lagi. Anak yang tak berjasa apa-apa kat ibu bapa itu dianggap sebagai Qurratu 'ayn  (penyejuk mata) bagi diri seorang ibu yang bersusah payah membesarkannya. Wowww. What kind of wizardry is this??

      Perasaan sayang murobbi kepada mad'u-nya bertitik-tolak dari pengorbanannya. Tiada pengorbanan tanpa cinta. Dakwah itu cinta.


"Dakwah adalah cinta. Cinta itu membutuhkan pengorbanan. Dan cinta akan meminta semuanya dari dirimu. Sampai pikiranmu. Sampai perhatianmu. Berjalan, duduk dan tidurmu."

Ustaz KH Rahmat Abdullah


     Dan begitu juga pada diri mutarobbi. 'Cinta' kepada murobbi (yucksss) yang bertitik tolak dengan pengorbanan. Erti hidup pada memberi. Betul la kata-kata hero kita bernama Narayanan Krishan:


What is the ultimate purpose of life? It's to give. Start giving. See the joy of giving.



Wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 7:34 PM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>