Thursday, July 26, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Selalunya aku solat tarawih dengan mak di rumah. Bila jauh dari rumah, aku agak terkejut beruk bila kebanyakan masjid sekarang bukan sekadar solat tarawih 8 atau 20 rakaat saja, bahkan dah jadi trend dah sekarang ni ada tazkirah ringkas sebelum atau selepas 4 rakaat tarawih. Yeargghhhhh bruhtherrrrrr! Ramadan FTW!

     Orang-orang masjid pun slowly memahami bahawa Ramadan bukan kandang ibadah semata-mata. Mereka sedar bulan Ramadan adalah bulan yang ideal untuk tarbiyah manusia.

     Ada ikhwah pada bulan Ramadan dihentikan usrah kerana nak fokus beribadah. Aku respek pandangan mereka. Allah yang lebih mengetahui. Sekalipun nak fokus beribadah, tidak bererti kita berhenti dari dakwah, tidak bererti kita berhenti dari mujaahadah (baca: jihad). Sedangkan perang Badar berlaku pada bulan Ramadan, apa alasan kita untuk tinggalkan dakwah?

     Hidup aku agak senang bulan Ramadan ni. Bukak puasa makan free di masjid. Habis tarawih ada moreh lagi. Sahur je la pergi mamak, keluar duit sikit. Senang cerita, tak ada isu la bab-bab kewangan ni semasa bulan ni.

      Dengan oportuniti-oportuniti sebegini, mengapa kita lepaskan peluang osem untuk berdakwah hanya kerana ibadah semata?

     Papepun, Allah lebih mengetahui. Wallaahu'alam bis sowab.

Posted by Posted by zabed at 1:21 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>