Sunday, July 8, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


     Alhamdulillah. Setelah 4 tahun punya 'kampf' (pergi google translate), akhirnya diberi peluang jua oleh Allah untuk menamatkan degree di tanah gersang semenyih ni. Alhamdulillah wa syukurillah.

     Sebelum ber-konvo, aku sempat untuk melepak dengan seorang kawan yang setahun lebih tak jumpa. Seorang member rapat, kiranya orang pertama yang aku kawan dekat uni ni ialah mamat tu. Haha. Walaupun belajar kat sama universiti dan dikira sebagai member rapat, tetapi setahun lebih aku tak jumpa dia. Pathetic sungguh.

      Kali terakhir lepak dengan dia adalah pada awal tahun 2010, waktu aku mula betul-betul nak serius dengan dakwah dan tarbiyah (DnT). Eceh. Selepas 2 tahun, akhirnya Allah beri kesempatan kepada kami untuk melepak sekali sebelum masing-masing meneruskan hidup dengan jalan masing-masing.

     Aku agak terkejut, bila mendapati cara berfikir mamat ni tak berubah langsung sejak 2 tahun dulu. Seolah-olah mamat ni macam orang yang naik time machine. Cara berfikir dia tetap sama. Cara dia memandang sesuatu isu itu tetap sama. Lifestyle pun macam tu. Tak berubah. Mungkin orang kata 2 tahun merupakan suatu periode yang pendek, thus perubahan tu tak berlaku secara mendadak.

     Mana ada. Sejak moment aku mula-mula nak serius dengan DnT sehinggalah saat konvo, aku terasa saaaaaangat lama. Terasa macam nak dekat 10 tahun. Terasa tua. Macam-macam benda berlaku. Hampir setiap waktu ada 'event' tersendiri. Sehinggakan cara aku berfikir 2 tahun yang lepas berbeza dengan sekarang. Aku rasa, setiap tahun cara aku berfikir lain-lain, apatah lagi 2 tahun. Tapi mamat tu......tak berubah langsung. Sama je. Static?

     Baru aku faham mengapa Imam Syafie begitu menekankan bahawa surah Al-'Asr sudah memadai untuk seorang muslim. Baru aku nampak kelogikan pemerintahan Umar Abdul Aziz yang hanya 3 tahun tapi boleh kembalikan keadaan kepada zaman-zaman khulafa' ar-raasyidin. Ia bermain dengan masa.

     Ramai orang complain tak ada masa. Are you serious? Are you serious? Are you serious?


      Kalau ada masa untuk main game, kenapa salahkan usrah mengganggu pelajaran? Kalau ada masa untuk  tengok movie, kenapa salahkan daurah sekali sebulan mengganggu pelajaran? Kalau ada masa untuk tidur petang selepas asar, kenapa salahkan dakwah fardhiyah (DF) mengganggu pelajaran? Kalau ada masa untuk tidur selepas subuh, mengapa salahkan buku-buku fikrah mengganggu pelajaran? Kalau ada masa untuk dinner di restoran selama sejam, mengapa salahkan mutabaah amal mengganggu pelajaran? And the list goes on...

     Aku boleh lagi nak bertoleransi kalau ada akh yang masih lagi tak boleh nak tinggalkan sisa-sisa jahiliyah sebab aku sendiri pun struggle nak buang kesemuanya. Yang penting ada usaha. Tapi aku betul-betul tak boleh blah kalau ada orang salahkan 'usrah' yang mengganggu kerjaya dia, sedangkan aktiviti-aktiviti lagha tu lah yang menyumbang kepada kegagalan. Seriously bro? Seriously? Haters gonna hate, that's all.

     Sorry lah aku mungkin agak emotional sikit semasa menulis post ni. Haha. Tapi tu lah, hakitkatnya kalau hati awal-awal lagi kata tak nak, salahkan semua benda kat atas dunia ni, padahal yang bermasalah adalah diri sendiri.

     Melihat kepada rakan aku yang dah lama tak jumpa tadi, jujur aku rasa sungguh bersyukur Allah beri peluang kepada aku untuk merasai nikmat tarbiyah. Aku sedih, bila rakan-rakan yang rapat tidak bersama-sama menyertai gerakan tarbiyah. Kesian, mereka kekurangan sesuatu, sedangkan aku telah memperoleh sesuatu. Allah...bukalah pintu hati-hati mereka ya Rabb Yang Mengurniakan hidayah kepada hamba-hambaMu yang hina.

     Kemudian, orang yang sudah merasai nikmat tarbiyah pula complain tak ada masa untuk tarbiyah sedangkan........entah lah. Malas nak sambung. Kecewa sangat hati ni bila ada orang complain sedemikian.


Hai orang-orang yang beriman, rukuklah, sujudlah, sembahlah Tuhanmu, dan perbuatlah kebajikan, supaya kamu mendapat kemenangan.

Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu dan Dia sekali-kali tidak menjadikan untuk kamu dalam agama suatu kesempitan.

[Al-Hajj: 77-78]



      Ya Allah, tetapkanlah hati kami pada jalan ini. Tetapkanlah hati kami agar sentiasa khusyuk memuhasabah kesalahan-kesalahan kami. Tetapkanlah hati kami agar sentiasa beristighfar memohon keampunan dari Mu.

     Ya Allah, kurniakalah kami hati yang cenderung untuk syahid di jalanMu. Ameen ya rabbal 'aalamiin.



Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 4:32 AM
Categories:

 

2 comments:

Pemimpi Tegar said...

Wah ! Rasa macam kena panampo jepun. Haha.

zabed said...

makan selipar jepun. haha tapi betul akhi, ana betul-betul kecewa bila ada orang buat statement macam tu. ana sendiri tak de la betul mana sangat pun tapi kalau sampai ke tahap menyalahkan tarbiyah, memang mengundang sungguh

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>