Saturday, August 4, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim


     Ada satu surau yang aku pergi untuk solat tarawih, imam dia muda. Imam muda mungkin sesuatu yang 'common' sekarang di mana-mana surau, tetapi ia menjadi 'uncommon' (sapa yang penah main card pokemon dulu mesti paham) apabila imam muda bukan sekadar jadi imam, tapi dia jugak yang bagi tazkirah selepas 4 rakaat tarawih. Memang 'uncommon'.

     Tapi sayang........PA speaker tu rasanya dah uzur, banyak sangat habuk rasanya. Walaupun imam muda tu bersemangat memberi tazkirah sampai nak terlompat dah, tapi para jemaah 'khusyuk dengar menunduk' sebab tak berapa nak dengar/jelas sangat suara imam muda tu. Ye, aku nak salahkan PA speaker yang dah old school dan suasana surau yang diterangi dengan lampu yang suram.

     Kita perlukan PA system yang betul-betul boleh 'deliver' message atau signal yang hendak disampaikan oleh penceramah. Kalau tidak, ia ibarat membiarkan 'electric current' melalui satu copper wire yang sangat panjang. Pada penghujung wayar tersebut, bacaan ammeter menunjukkan kosong Ampere.






     Katakanlah untuk jarak 1 m copper wire bersamaan dengan 10 ohms (unit untuk rintangan atau 'electrical resistance'). Untuk jarak 10 m copper wire = 100 ohms, 100 m copper wire = 1k ohms dan begitulah selanjutnya. Mengikut Ohm's Law, jika R (resistance) tinggi, I (electric current) akan berkurangan. Jika R ada 'tendency' ke arah infiniti, I ada 'tendency' untuk hampir kepada jumlah kosong. Lagi panjang wayar, lagi banyak R, lagi berkurangan I. Gila tak professional bahasa. Hahaha.


*Ini andaian kasar je ok, jangan nak samakan dengan praktikaliti pulak. Dari segi praktikaliti, ada penjelasan lain pulak, tapi panjang la pulak cerita. Haha. Ini teori sahaja, tapi paham la kan ape yang cuba disampaikan?


     Jadi sebab tu kita memerlukan amplifier atau repeater. PA system dicipta bertujuan untuk menguatkan suara penceramah walaupun penceramah berada jauh dari telinga-telinga para pendengar. Dalam kes copper wire tadi, sekiranya ada amplifier atau repeater untuk jarak sekian sekian, jadi tak ada masalah sekiranya I untuk 'travel' copper wire yang teramat-amat panjang.

     Ada satu hadits, Rasulullah sallallaahu'alaihi wa sallam pernah bersabda bahawa generasi terbaik selepas baginda ialah....aku tak berapa ingat, tapi korang ingatkan? Kalau menurut 'a group of' ulama', maksud hadits tersebut ialah generasi terbaik hanyalah dari sahabat sehinggalah tabi' tabi'een. Wallaahu'alam.

     Khalifah 'Umar Abdul Aziz memerintah ketika zaman selepas tabi' tabi'een (betulkan kalau salah). Tetapi sebelum pemerintahan beliau, sudah ada banyak kepincangan yang berlaku pada sistem kerajaan islam ketika itu. Namun pemerintahan beliau sebagai khalifah selama 3 tahun berjaya mengembalikan sistem kerajaan kembali kepada fitrah, sehinggakan orang menggelarnya sebagai khalifah yang kelima.

     Tahun 1928, 4 tahun selepas kejatuhan kerajaan islam turki uthamniyah namun Imam Hasan Al-Banna berjaya menubuhkan Ikhwan Muslimin, satu gerakan islam yang sangat berpengaruh pada hari ini.

     Walaupun generasi terbaik hanyalah 2 generasi selepas baginda Rasul (mengikut 'a group of ulama''), tetapi jangan kita lupa pula bahawa ada satu lagi hadits tentang mujaddid yang akan dibangkitkan Allah pada sekian sekian periode. Betul, kepekatan tarbiyah Rasulullah kepada para sahabatnya mungkin semakin larut atau cair ditelan masa yang panjang, tetapi baginda menjanjikan akan ada repeater atau amplifier pada sekian sekian periode. Selagi ada Al-Quran (dustuuruna atau sumber tarbiyah), selagi itulah belum kiamat lagi.

     Ok dah terasa macam panjang pulak post ni. Haha. Straight to the point, secara sunnatullah, kepekatan tarbiyah memang akan cair ditelan zaman. Sungguh.

     Sebagai satu contoh praktikal, naqib aku pernah cerita sewaktu dia mula-mula join usrah dulu, naqib dia (kiranya 'datuk' aku la) pernah bagi tempoh untuk dia dan ahli-ahli usrah yang lain selama 3 bulan sahaja. Selepas 3 bulan, mereka diwajibkan untuk bawak usrah. Bapakkkk aahhhhhh. Ini memang betul-betul pekat ni.

     Hasilnya, jumlah ahli usrah mereka yang pada asalnya ada 20++ berkurangan sehingga menjadi 3 orang sahaja. Ini memang training atau tarbiyah yang betul-betul qowiyy punya, tetapi tengoklah hasil dia, berapa orang saja yang sanggup tahan.

     Tapi sampai zaman kami, training 3 bulan tersebut tidaklah diamalkan, tetapi bilangan dalam sistem sudah bertambah. Walaupun kuantiti bertambah, namun kualiti kami tidak sama seperti 3 orang 'sennin' tersebut. Haha.

     Tarbiyah yang kita terima hari ini mungkin tidak sama seperti mana yang murabbi-murabbi kita pernah dapat dulu. Pastinya, tarbiyah mereka sangat......gila power ah kalau nak banding dengan kita. Kalau kita jenis yang sentiasa 'disuap' oleh murabbi saja, tak lama lagi kita akan melihat sunnatullah bahawa kepekatan tarbiyah itu akan semakin cair apabila ia sampai kepada peringkat anak, cucu dan cicit. Na'udzubillahi min dzaalik. Ya, ini akan berlaku sekiranya kita ambil bulat-bulat atau disuap oleh murabbi saja.

     Sebab itu kita ada tazkiyatun nafs, mengajar kita agar menjadi proaktif. Tazkiyatun nafs boleh menjadi cabang kepada salah satu 10 muwassofat tarbiyah, iaitu qaadirun 'ala kasbi (mampu berdikari).

     Skill atau pendekatan yang dipakai oleh murabbi kita mungkin tidak lagi praktikal kepada zaman-zaman mutarabbi kita. So, pandai-pandailah ber-eksperimen. Pandai-pandailah hidup berdikari. Tazkiyatun nafs, bukan kena suap lagi ye. Jadilah seperti repeater atau amplifier, bukannya seperti sebahagian dari copper wire.

      Antara ciri-ciri tarbiyah yang ideal ialah kita hendak melahirkan mutarobbi yang jauh lebih hebat dari kita, seperti mana yang berlaku pada Imaduddin & Nuruddin Az-Zanky (generasi awal yang hendak membebaskan Palestin) sehinggalah kepada Salahuddin Al-Ayyubi (pembebas kota Palestin).


     Papepun, bekerjalah kerana Allah. Bismillah....jalan...





Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu.

[At-Taubah: 105]





Wallaahu'alam bis sowabb







Posted by Posted by zabed at 10:58 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>