Saturday, August 25, 2012


Bismillaahirrahmaanirrahiim


Masjid Jamek Sri Petaling



     Sepatutnya aku post tulisan kali ni pada minggu lepas (10 malam terakhir Ramadan). Tapi sebab kepala aku serabut sangat, lalu ditunda-tunda sehingga ke hari ni. Lagi satu, kepada sesiapa yang tak tau, masjid jamek sri petaling ni dikenali sebagai markaz tabligh malaysia. Kalau tabligh pun tak tau apa dia, inbox la gua. Habis cerita. Haha.

     Ada sorang member ni ajak aku pergi iktikaf di masjid sri petaling pada 10 malam terakhir. Akhirnya dapat jugak peluang pergi iktikaf kat sana pada malam ke-27. Alhamdulillah. Memang hati aku teringin gila nak iktikaf kat sana. Aku betul-betul nak rasa suasana 'ruuhii-yang-menerbangkan' yang pernah aku rasa sewaktu aku pergi surau-surau yang 'diserang' mereka.


"Kita sedar walau dalam kesyumulan jemaah kita, kita masih ada kekurangan. Kalau antum nak lebih ruuhi, keluarlah dengan jemaah tabligh. Kalau antum nak belajar hadith, belajarlah dengan geng-geng salafi. Tapi antum kena tahu prioriti dan tariqul dakwah kita adalah cara kita."
UQY




     Sampai-sampai masjid, perut lapar terus lepak makan nasi ayam kat depan pintu masjid tu. Tengah-tengah makan, ada sorang pakcik karkun lepak dengan kitorang. Nama pun 'tabligh', memang kalau lepak-lepak tu pun bersifat 'tabligh' jugak lah (tabligh = menyampaikan).

     Banyak benda dia sembang dengan kitorang. Banyak cerita. Dan kebanyakan cerita-cerita dia bertemakan qodhoya ummah. Benda-benda ni selalu je kita dengar kan, malah dah hadam dah pun. Penuh dalam otak.

     Walaupun aku dah selalu sangat dah dengar perkara-perkara yang disembangkan pakcik tersebut, tapi semua yang dikatakan pakcik tersebut betul-betul menusuk qalb. Khusyuukkkkk je aku dengar kata-kata pakcik tersebut, padahal kesemua yang disembangkan beliau aku dah tau dah. Iman naik gila tinggi punya malam tu. Tau kenapa?

     Sebab sentuhan. Setiap kali pakcik tu bercerita, mesti dia tepuk-tepuk belakang kitorang. Kadang-kadang part cerita yang sayu, dia usap-usap belakang. Memang mesra habis la pakcik tu. Memang dapat rasa betul sentuhan kasih sayang dia kat kitorang. "Orang muda boleh! Orang muda boleh!" terus dia tepuk kuat-kuat belakang kitorang menandakan semangat membuak-buak! Haha ayat tak boleh blah.

     Gelak lah korang kalau nak kata 'gay' ka atau 'mesra yang tak kena tempat' ka, tapi sentuhan dia yang mungkin nampak remeh macam tu sekalipun boleh Allah jadikan itu sebagai 'asbab hidayah' kepada beberapa orang budak yang sebenarnya dah selalu dengar dah pun cerita-cerita dia. Cara cakap pun dah macam orang tabligh dah. Haha.

     Ada sorang akh pernah bertanya kepada seorang murobbi,


"Usrah via internet masa cuti; worth it or not?"


     Jawab murobbi tersebut,


"Usrah online tetap tidak akan sama dengan usrah real. Sentuhan sesaat lebih bermakna dari kata-kata 10 saat."



     Dan sememangnya terbukti lah benda ni. Takkan dengan mad'u-mad'u pun tak pernah sentuh kot? Takkan setakat cakap-cakap je? Aiii bro... Ukhuwah pa benda hangpa dok sembang ni. Sentuh-sentuh la sikit. Tepuk-tepuk sikit kasi semangat. Salam laga-laga pipi ok je bro, takkan nak sentuh-sentuh pun rasa takut-takut? Hahaha. Mungkin nampak remeh dan boleh digelak-gelakkan, tapi sapa tau dalam hati mad'u tu dah berbunga-bunga naik iman kerana sentuhan kita yang nampak remeh tu? Allaahu musta'an.

     Papepun, ikatan ukhuwah kita bukan atas dasar 'join usrah semata-mata'. Rugilah kalau 'join usrah' tapi hati tidak terikat.

     Sentuh jangan tak sentuh. Usaha atas iman bro :p





Tak kisah lah nak sentuh secara kasar atau lembut, yang penting sentuhan yang ikhlas dan ada nilai kasih sayang. Insha Allah. Hahaha





p/s: jangan lupa puasa enam geng di samping berkonvoi raya nih.



Wallaahu'alam bis sowabb.

Posted by Posted by zabed at 8:39 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>