Tuesday, September 4, 2012


bismillaahirrahmaanirrahiim



      Ada akh memang macam tu. Bukan cerita rekaan ni. Setiap hari dia akan menabung tiga ringgit untuk persiapan perkahwinan. Dia start menabung sejak belajar lagi, bukannya bila dah kerja baru nak mula. Dalam setahun boleh dapat RM1065. Banyak jugak tu. Tapi dia nak kahwin bila pun aku tak tau. Hahaha.

     Sebut je bab kahwin, memang ramai dah ada peruntukan atau simpanan dah. Ada je la cara diorang menyimpan. Sebulan potong 30% elaun makan ke, beli jongkong emas ke, wallaahu'alam.

     Ada beberapa orang ikhwah yang aku kenal, memang aku kenal diorang sebagai orang yang betul-betul menginfakkan harta diorang sehabis mungkin insha Allah. Diorang bukannya orang kaya pun atau ada pendapatan sampingan. Duit diorang dari elaun biasiswa diorang. Tu je. Diorang ni memang tak ada duit simpanan langsung, bukan kerana boros atau tak reti nak simpan duit. Diorang simpan je duit, tapi infaq harta diorang ni dah macam Abu Bakar punya style dah:


Wahai Abu Bakr, apa yang kamu tinggalkan untuk ahli keluarga engkau?

Aku tinggalkan untuk mereka Allah dan rasulNya.

[Hadits riwayat Tirmidzi]



     Yes, sampai ke duit simpanan diorangpun boleh dikeluarkan untuk infaq. Apatah lagi duit simpanan untuk kahwin. Allaahu akbar. Kita boleh komen macam-macam pasal diorang kerana kononnya pengurusan harta yang tidak terancang atau "Abu Bakr lain, kita lain" dan sebagainya. Say anything you want. Aku tetap akan kagum dengan diorang kerana mereka ni betul-betul yakin dengan apa yang Allah nak bagi kat diorang. "Allah, nak bagi apa bagi lah. Selagi tidak mengundang kemarahanMu, kami redho". Bukannya diorang tak berusaha untuk menyimpan duit. Usaha tu memang dah ada, tapi keinginan untuk mati syahid tu sangat tinggi. Diorang jelas dengan matlamat mereka, bukannya menafikan fitrah masing-masing.

     And you know what, sekarang ni diorang dah kahwin. Masih belajar lagi. Ini memang betul-betul magic. Hahaha subhaanallah. Diorang sendiri mengaku sewaktu dah tiba 'masa' untuk kahwin, memang diorang tak ada duit pun. Kosong. Tapi Allah bantu juga mereka untuk generate income sehinggalah dapat kahwin. Perh. Mantap mantap. Kita yang kononnya kumpul duit dari dulu pun tak kahwin kahwin lagi. Apa kes? Haha.


She (aishah radhiyallaahu'anha) said:

I swear by Allah, none of you can be a true believer until your trust in Allah is stronger than that which you have in the palm of your hand.

[source]


     Camana diorang dapat generate income tu tak perlu lah aku nak bagitau sebab itu bukan point yang aku nak tekankan kat sini. Dan bukannya aku nak galakkan semua yang membaca ni kahwin awal atau 'jangan risau pasal duit kahwin, Allah akan bagi!'.

     Ini masalah prioriti. Awlawiyyat. 'Sayang sayang islamik' ni jangan terlebih overdose (dah over, pastu terlebih lagi). Kahwin itu fitrah, sama jugak macam makan dan tidur. Tidur berlebihan membuang masa. Makan berlebihan masalah obesiti pulak. Jangan melebih-lebih gedik pulak sampai kita lupa prioriti kita.

     "Hidup mulia atau mati syahid", atau dah ditukar kepada "hidup mulia atau kahwin awal"? Know your priority well macha. Awlawiyyat. Jangan angau sampai bermalas-malasan nak keluar di tengah masyarakat.

     Contohilah ikhwah yang aku sebut tadi. Mereka tau apa yang mereka infaqkan, Allah akan pulangkan. Beriman dengan perancangan Allah melebihi apa yang ada dalam genggaman. Cita-cita nak mati syahid muda itu melebihi cita-cita nak kahwin muda.

     Tolong Allah dulu, lepas tu baru Allah akan tolong kita (muhammad: 7). Aku nak kahwin, siapa yang tak nak kahwin? Fitrah bhai. Tapi berpada-pada lah. Benarlah firman Allah, berjayalah orang-orang mukmin yang membersihkan hartanya, dan kemudian menjaga kehormatan mereka.




وَالَّذِينَ هُمْ لِلزَّكَاةِ فَاعِلُونَ
Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya,

وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ
dan orang-orang yang menjaga kemaluannya,


إِلَّا عَلَىٰ أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ
kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau hamba sahaya yang mereka; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela.

[Al-Mu'minuun (23): 3-6]









Bangkitlah mujahid bangkitlah. Erk? *koff koff*. Rasa lain macam pulak.

dey macha, wake up ady? Hahahaha



Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun,
nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat,
[Nuh (71): 10-11]




wallaahu'alam bis sowabb

Posted by Posted by zabed at 1:23 AM
Categories:

 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>